Pohrobok vlády Vladimíra Mečiara bez zmeny volebného systému, reforiem na úsporu peňazí a nedotknuteľný hazard. Čo ešte vadí KDH v programovom vyhlásení vlády?

    0
    Dohoda medzi Demokratickou stranou a KDH, pri pulte šéf DS Michal Bucek, v pozadí Zajac, Abrhan a Peter Hríb. (Autor: archív)

    Zajac upozornil, že staronový minister financií Peter Kažimír hovoril pôvodne o vyrovnanom štátnom rozpočte v roku 2018, v PVV sa však už hovorí o roku 2020. „Slovensko potrebuje vyrovnaný štátny rozpočet, aby mohlo splácať staré dlhy,“ konštatoval.

    KDH chýba v PVV zmena volebného systému, o ktorej pred voľbami hovorila Sieť. „Jeden volebný obvod je pohrobok vlády Vladimíra Mečiara. Slovensko by malo mať viac volebných obvodov,“ uviedol Zajac s tým, že viac volebných obvodov by oslabilo vplyv vodcovských a niekoľkoosobových strán. Volení poslanci by mali tiež bližšie k svojim voličom, ktorí by dokázali kontrolovať, čo ich poslanec v parlamente robí.

    Zajac by v PVV uvítal aj riešenie hazardu, ako ho presadzoval Radoslav Procházka, keď bol ešte členom KDH. „Dnes je predseda koaličnej strany, preto by mohol navrhnúť vypustenie povinnej kvóty pre petície o hazarde. Obecné zastupiteľstvá by potom mohli slobodne rozhodovať, či chcú vo svojej obci hazard, alebo nie,“ povedal podpredseda KDH. Prínosom by podľa neho bolo aj prevzatie českej legislatívy, ktorá zostavila register vylúčených hráčov. „To by znamenalo, že napríklad poberatelia sociálnych dávok, by nemohli hrávať,“ dodal.

    Podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová upozornila, že nový kabinet priznáva, že školstvo nie je v dobrej kondícii. „To znamená, že Smer sa priznáva, že za posledné štyri roky v tejto oblasti veľa neurobil,“ povedala. Podľa nej vláda síce v PVV sľubuje navýšenie peňazí do školstva počas štyroch rokov o dve miliardy eur, ale nehovorí kedy a ako sa budú zvyšovať platy odborným pedagogickým zamestnancom, ale aj nepedagogickým zamestnancom. Podľa Szitovej ak nebudú v školstve vyššie mzdy pre stredoškolákov nebude motivácia, ísť študovať pedagogické smery. Zdôraznila tiež potrebu legislatívy, ktorá by vrátila radám škôl vyberať riaditeľov, pretože súčasné znenie zákona prijaté v minulom volebnom období túto kompetenciu zverilo starostom, ktorí aj keď nemajú patričné vzdelanie, rozhodujú výberom riaditeľa o vzdelávaní detí.


     

    - Reklama -