Moslimka pomohla polícii zabrániť druhej vlne teroristických útokov v Paríži

    0
    Muž na videu Islamského štátu sa ponáša na strojcu parížskych útokov Abdelhamida Abaaouda (Autor: Repro/Reuters)

    „Videla som ho v televízii,“ hovorí mladá žena. O mieste, kde sa teroristi skrývajú, sa dozvedela vtedy, keď sprevádzala Abaaoudovu sesternicu Hasnu Aitboulahcenovú do tajného bytu. Úkryt teroristov sa nachádzal na predmestí St. Denis, píše Daily Mail.

    Keď si uvedomila, že Abaaoud plánuje ďalší masaker, pokúsila sa jeho sesternicu opiť, a tým jej zabrániť pomáhať mu v útokoch. Potom tajne informovala políciu. V súčasnosti mladá žena žije v strachu a pod stálym dozorom policajnej ochranky. „Je dôležité, aby svet vedel, že aj ja som moslimka, a je rovnako dôležité, aby ľudia vedeli, že to, čo Abaaoud a ostatní urobili, nie je v súlade s islamským učením,“ odpovedala na otázku, prečo sa rozhodla informovať políciu.

    Hasna Aitboulahcenová bola spolubývajúcou odvážnej moslimky tri roky. Podľa jej slov trpela závislosťou od drog a alkoholu. Jej správanie sa výrazne zmenilo po tom, ako si začala písať s niekým zo Sýrie. Predpokladá sa, že to bol práve jej bratranec Abaaoud, ktorý do krajiny odišiel v roku 2013 a rýchlo sa vypracoval na šéfa teroristov v Paríži.

    Boli to neveriaci, mne sa nemôže nič stať

    Hasna zrazu začala nosiť nikáb a hovoriť o svadbe s bratrancom. Odvážna moslimka si myslí, že aj keď bola Hasna s bratrancom v intenzívnom kontakte, o jeho aktivitách až do spomínaného príchodu do úkrytu nevedela, nemala k nim však odmietavý postoj. „Boli to neveriaci, mne sa nič nemôže stať,“ povedala Hasna, keď sa o útokoch dozvedela.

    Pár dní pred útokmi vraj Hasna dostala telefonát z belgického čísla, niekto ju žiadal, aby zabezpečila ubytovanie pre pár ľudí na dva dni. Neskôr, keď Abaaoud prišiel, sesternica z neho bola nadšená. Dal jej 5 000 eur a prikázal jej zabezpečiť ubytovanie pre neho a jeho spoločníka. Podľa odvážnej mladej ženy jej tiež kázal kúpiť oblek, ktorý si chcel obliecť pri útokoch na biznis centrum v Paríži. Neskôr dostala informátorka výhražný telefonát, neznámy Belgičan sa jej vyhrážal, že ak niekomu niečo povie, zabije ju.

    Vtedy si uvedomila vážnosť situácie a v snahe zabrániť Hasne, aby teroristom pomohla, jej ponúkla alkohol. Opiť kamarátku sa jej však nepodarilo. Na druhý deň potajomky zavolala na políciu a prezradila všetko, čo sa dozvedela na stretnutí v tajnej skrýši. Polícia následne obkľúčila byt, ktorý Hasna mužom prenajala, a pri pokuse o ich zatknutie všetci v byte umreli.  

    - Reklama -