EÚ vraj čaká horúce leto. A naozaj nejde o počasie. Hovorí sa o rozpade

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    „Je potrebné spomenúť aj Grécko, ktoré sa nachádza v pevnom zovretí medzi Nemeckom a Medzinárodným menovým fondom. Grécko usilujúce o oddlženie sa v otázke predaja štátnych aktív a dôchodkovej reformy stále nachádza na začiatku cesty. Bankový systém je v neutešenom stave, a to pritom musia Atény poslať svojim veriteľom päť miliárd eur v júni a ďalších päť miliárd eur v júli,“ uvádza Gilbert s tým, že takúto finančnú sumu štát k dispozícii jednoducho nemá.

    „Desať miliárd eur by bolo zložité dať dokopy aj pre oveľa väčší a ekonomicky silnejší štát, než je Grécko, pre ktoré táto suma predstavuje 20 % príjmov z daní za jeden rok. Obávam sa, že ešte budeme svedkami poriadneho cirkusu. S tým, ako sa bude blížiť termín pre splatenie záväzkov Grécka, bude Brusel čeliť britskému referendu o budúcnosti krajiny v Európskej únii. Výsledok referenda nie je dopredu zďaleka daný,“ píše Gilbert.

    Gilbert poukazuje tiež na sťaženú pozíciu „proeurópskeho“ premiéra Camerona, ktorý je zapletený do aféry Panama Papers. „To sa negatívne premietne do popularity celej vlády a nahrá priaznivcom Brexitu. Ťažko očakávať, že by niečo také prinútilo nerozhodnutých voličov hlasovať pre zotrvanie Veľkej Británie v Európskej únii,“ usudzuje Gilbert a myslí si, že sa všeobecne zvyšuje počet Európanov, ktorí sa na Európsku úniu pozerajú negatívne.

    „Podľa posledných prieskumov Európskej komisie sa v rámci tzv. Eurobarometra na EÚ pozerá negatívne 23 % ľudí,“ spomína Gilbert, podľa ktorého je tiež znepokojujúca situácia na trhu s dlhopismi. „Bolo by určite predčasné nejakým spôsobom panikáriť, ale ukazovatele v Taliansku, Portugalsku a Španielsku sú alarmujúce,“ konštatuje Gilbert a zmieňuje tiež odmietnutie zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou, proti ktorej sa postavili minulý týždeň v referende holandskí voliči.

    Gilbert usudzuje, že Veľkú Britániu môžu v prípade odchodu z EÚ nasledovať aj ďalšie krajiny. Pripomína, že usporiadanie referenda prisľúbila v prípade víťazstva v prezidentských voľbách v budúcom roku tiež šéfka Národného frontu Marine Le Penová. „Načasovanie nemôže byť skutočne horšie. V rozmedzí niekoľkých dní sa budú riešiť grécke dlhy a prípadný Brexit. Miesto odpočinku na plážach sa budú európski lídri tohtoročné leto usilovať, aby udržali pohromade ich rozpadajúci sa hrad z piesku,“ konštatuje Gilbert.

    Celý článok si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -