Zavedieme šaríu, ženy budú poslúchať a homosexualitu zakážeme. Britániou otriasajú odhalenia o moslimoch. Mýlil som sa, priznáva slniečkarský politik

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: Reprofoto, Facebook)

    Bývalý člen britskej Labouristickej strany Trevor Philips, ktorý pôsobil v rokoch 2003 až 2012 ako šéf britského Úradu pre rovnosť a ľudské práva, si pre britskú verejnosť pripravil zatiaľ najobsiahlejšiu správu o názorových postojoch britských moslimov. Samotná správa s názvom Čo si britskí moslimovia myslia naozaj, ešte zverejnená nebola, prístupný je však prieskum verejnej mienky, z ktorého Philips a spolutvorcovia správy vychádzali. Vyplýva z neho, že 39 percent moslimov (mužov aj žien) tvrdí, že žena by vždy mala poslúchať svojho manžela, pričom 31 percent sa domnieva, že muž by mal mať právo vziať si viac ako jednu ženu. Až 52 percent moslimov ďalej tvrdí, že homosexualita by mala byť zakázaná, a 23 percent z nich podporuje nahradenie britského právneho systému islamským právom šaría. Z prieskumu tiež vyplýva, že jeden z piatich moslimov v Británii nikdy nenavštívil nemoslimský príbytok.

    Nie sú ako všetci ostatní

    „Liberálny postoj v Británii už viac ako dve desaťročia hovoril, že moslimovia sú ako všetci ostatní… Ale vďaka najdôkladnejšie rozpracovanej štúdii názorov britských moslimov vidíme, ako je to naozaj,“ povedal o správe Philips, ktorý je zároveň spoluautorom správy Runnymede z roku 1997, ktorá sa zaoberala problematikou islamofóbie. Správou sa Philipsovi podarilo spopularizovať termín islamofóbia, ktorý je dnes chápaný ako synonymum pre akúkoľvek oprávnenú či neoprávnenú kritiku voči islamu a moslimom.

    Philips tvrdí, že jeho nová správa ukazuje roztvárajúcu sa priepasť medzi moslimskou a nemoslimskou časťou Británie, pokiaľ ide o také zásadné záležitosti, ako sú manželstvo, vzťahy medzi pohlaviami, sloboda školstva alebo oprávnenosť použitia násilia pri obrane náboženstva.

    Mýlili sme sa takmer vo všetkom

    „Pred dvadsiatimi rokmi som zverejnil správu s názvom Islamofóbia: výzva pre nás všetkých. Mysleli sme si, že skutočným rizikom pri príchode nových komunít je diskriminácia moslimov. Náš prieskum z roku 1996 ukázal, že jej je naozaj dosť. Vo všetkom ostatnom sme sa ale zmýlili,“ tvrdí dnes Philips.

    Bývalý labouristický politik tiež priznáva, že podcenil aj samotný rast moslimskej populácie v Británii. Podľa jeho pôvodnej správy tam mali byť do roku 2020 asi dva milióny moslimov. Súčasný predpoklad však hovorí o troch.

    „Dlho sme si mysleli, že európski moslimovia budú ako predchádzajúce vlny imigrantov postupne opúšťať životný štýl ich predkov a iba zľahka sa držať svojho náboženského a kultúrneho vybavenia, čím postupne zapadnú do prostredia pestrej identity Británie. Mal som vedieť, že to tak nie je,“ tvrdí dnes Philips.

    Nie Ázijci, ale moslimovia

    Philips zároveň kritizuje prax britských médií, pokiaľ ide o informovanie o takzvaných grooming gangs (upravujúcich gangoch). V Británii sa totiž za posledné roky rozšírili slovné a fyzické útoky, pri ktorých moslimskí muži organizovane prepadávajú ženy a nútia ich, aby upravili svoj vzhľad tak, ako to podľa nich vyžaduje islam. Médiá pritom vždy v súvislosti s grooming gangs píšu o ázijských mužoch. „Sú to moslimskí, nie ázijskí muži,“ zdôrazňuje Philips.

    Odhalenia Philipsovej správy nie sú prvými zarážajúcimi zisteniami o postojoch moslimov v Európe a inde vo svete. ParlamentnéListy.sk nedávno priniesli článok, v ktorom sa detailnejšie pozreli na názory širšej moslimskej populácie. Z viacerých prieskumov pritom vyplýva, že či už ide o terorizmus, slobodu vierovyznania, či slobodu slova, radikálne postoje zastáva významná časť svetovej moslimskej populácie.

    - Reklama -