Prezident zostal naďalej v úrade, no aktivisti sú nespokojní. Vytiahli tvrdé obvinenia

    0
    Džibutský prezident Ismáíl Umar Gíllah (Autor: SITA)

    Šesťdesiatosemročný politik, ktorý je na čele tohto východoafrického štátu od roku 1999, získal až 87 percent hlasov, pričom jeho hlavný opozičný súper Umar Almí Chajra dostal iba 7 percent. 

    Niektoré dištrikty hlásili podľa Radio France International až “sovietske” volebné výsledky. Napríklad v južnom regióne Dichíl, tradičnej bašte vládnej strany Ľudové zhromaždenie za pokrok, sa podpora pre úradujúceho prezidenta šplhala až k 100 percentám. 

    Gíllah je iba druhým prezidentom Džibutska od jeho osamostatnenia sa od Francúzska v roku 1977. Tým prvým bol Hassan Gúlíd Abtídún. V krajine s takmer 900.000 obyvateľmi je iba 180.000 oprávnených voličov. Džibutsko sa nachádza na strategicky významnom Africkom rohu, pričom na jeho území majú základne viaceré zahraničné armády. 

    Občianski aktivisti obvinili vládu, že v súvislosti s voľbami siahla k neoprávneným zatýkaniam a mučeniu. Experti však podľa agentúry DPA neočakávajú príliš hlasné sťažnosti zo zahraničia – práve vďaka strategickej pozícii krajiny. Kritika zo strany Západu by podľa nich mohla džibutskú vládu povzbudiť k prehĺbeniu vzťahov s Čínou, s ktorou v ostatnom čase čoraz intenzívnejšie spolupracuje.

    - Reklama -