Dnes je Medzinárodný deň Rómov. V našej spoločnosti nemajú hlas, myslí si odborníčka

    0
    Rómska osada (Autor: SITA)

    “Nemajú v nej hlas, málo navzájom komunikujeme o problémoch a potrebách, ktoré predovšetkým na lokálnej úrovni môžu vznikať na oboch stranách,” uviedla pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov, ktorý si svet pripomína dnes. Tento deň je podľa jej slov veľmi dôležité si pripomínať, pretože Rómovia sú už po stáročia súčasťou tejto spoločnosti, “avšak, nie vždy sú za ňu považovaní.”

    Zlou komunikáciou a dlhodobým neriešením ťažkých situácií vznikajú podľa Gallovej Kriglerovej konflikty, ktoré je veľmi ťažké spätne riešiť. “Medzinárodný deň Rómov je symbolický, ale o to dôležitejší deň, aby sme si pripomenuli, že Slovensko nie sú len Slováci, ale aj ďalšie skupiny obyvateľov, a Rómovia do tejto spoločnosti patria,” vysvetlila s tým, že pre Rómov samotných je to tiež dôležitý deň práve pre upevňovanie ich identity. 

    Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa Rómov zorganizoval 31. marca slávnostný galavečer s názvom Romipen (Rómstvo). Zo záznamu si ho dnes môžu záujemcovia pozrieť na Dvojke RTVS o 20:05. Počas galavečera odovzdal bývalý rómsky splnomocnenec Peter Pollák cenu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity ľuďom z viacerých oblastí.

    Za prínos v oblasti rozvoja vzťahov medzi Rómami a majoritnou spoločnosťou, ako aj za prínos v oblasti pozitívneho vnímania Rómov občianskou spoločnosťou, si ocenenie odniesol slovenský reprezentant v boxe Viliam Tankó. Ingrid Kosová z občianskeho združenia Quo Vadis dostala cenu za prínos v oblasti zlepšovania kultúrneho a vzdelanostného rozvoja Rómov a starosta obce Nitra nad Ipľom Tivadar Berky za prínos v oblasti zlepšovania politického a ekonomického postavenia Rómov. 

    Medzinárodný deň Rómov si svet pripomína ako pamiatku prvého kongresu, ktorý bol v roku 1971 v Londýne. Odvtedy sa pripomína a slávi. Európski Rómovia sa vtedy dohodli na tom, že tvoria jeden národ, prihlásili sa k svojej indickej pravlasti, dohodli sa na spoločnej zástave aj národnej hymne, prihlásili sa k rómskemu jazyku a požiadali svetovú verejnosť, aby používala termín Róm.

    - Reklama -