Frontex oficiálne priznal, že s migrantmi prichádzajú do Európy teroristi. A britský minister sa neudržal

    0
    Migranti snažiaci sa preraziť plot medzi Gréckom a Macedónskom (Autor: SITA)

    Masová migrácia umožňuje teroristom vkradnúť sa do EÚ, včera v noci to priznala samotná jej agentúra na ochranu hraníc.“ Správa agentúry Frontex uvádza, že hranice EÚ za rok 2015 nelegálne prekročilo 1,82 milióna osôb. A medzi nimi zrejme boli aj teroristi zodpovední za útoky v Paríži.

    Z analýzy vyplýva, že je takmer nemožné identifikovať všetkých prichádzajúcich. Problém je však aj v tom, že sa nijako netrestá použitie falošných dokladov, čo len ďalej zvyšuje bezpečnostné riziko. A nad utečencami potom nikto nemá žiadnu kontrolu. To dokazuje samotné Nemecko, ktoré údajne priznalo, že nemá potuchy, kde sa pohybuje polovica z celkového milióna ľudí, ktorí tam prišli.

    To je pádne obvinenie od inštitúcie EÚ, ktorá sama má na starosť ochranu vonkajších hraníc,“ povedal k správe britský minister spravodlivosti Dominic Raab. Frontex jasne ukázal všetky riziká vrátane zločinnosti a terorizmu, ktorým EÚ svojimi pravidlami voľného pohybu vystavuje Britániu,“ dodal s tým, že bude lepšie a bezpečnejšie, ak Británia EÚ opustí.

    Správa tiež hovorí o dvoch páchateľoch parížskych útokov, ktorí sa do Európy dostali práve použitím falošných dokladov spoločne s mnohými utečencami zo Sýrie a ďalších krajín. Tieto migračné cesty potom podľa Frontexu využívajú na návrat do EÚ aj zradikalizovaní Európania, ktorí odišli bojovať do Sýrie.

    Migračné cesty sa tiež využívajú na pašovanie zbraní z krajín, kde ešte nedávno boli otvorené konflikty. Odhaduje sa, že napríklad v Bosne a Hercegovine je v nelegálnej držbe viac ako 800 000 strelných zbraní.

    Najviac z celkovo zaznamenaných 1,82 milióna nelegálnych prechodov hraníc urobili Sýrčania, prišli však aj mnohí Afganci, hlavne ku koncu roka, a Iračania. Číslo je však väčšie ako reálny počet prichádzajúcich, lebo mnohí z nich niektoré hranice prešli viackrát a boli tak viackrát zaznamenaní.

    Z celkového počtu milióna utečencov, ktorí prišli do Nemecka, sa pol milióna nezaregistrovalo v príslušných úradoch. Podľa štátnej polície buď zmizli na čiernom trhu, alebo sa stratili v podsvetí pre získanie peňazí, lebo bez registrácie nie sú žiadne výhody.

    Hranica Sýrie je teraz v podstate v Calais, lebo nefunguje žiadna kontrola a nič nevieme o veľkom počte ľudí,“ povedal David Davis, konzervatívny britský politik. Zistenie agentúry Frontex v Británii určite otvorí ďalšie diskusie o jej budúcom zotrvaní v EÚ.

    Celý text TU.

    autor: spa

    - Reklama -