Najnovšia megakauza sa týka Putina, Camerona aj Fica, ale kto je vlastne za ňou a prečo tak málo indícií vedie do USA? Detailná analýza. Čítajte, možno budete prekvapení

    0
    Britská libra. (Autor: Reprofoto: archív PL)

    Mossack Fonseca je firma, ktorá bola až do tohto týždňa pre väčšinu sveta absolútne neznáma a vedeli o nej len vyvolení klienti využívajúci jej služby. V oblasti zakladania offshorových spoločností však ide o štvrtú najväčšiu firmu na svete, ale jej praktiky a prominentní klienti teraz prilákali neželanú celosvetovú pozornosť, keď sa do rúk novinárom z vyše stovky svetových médií dostali dokumenty, ktoré dokazujú, že významné finančné domy, politici a multimiliardári sa s jej pomocou napríklad vyhýbali plateniu daní či ukrývali svoje financie pred veriteľmi.

    Čo vlastne robia?

    Sídlo spoločnosti Mossack Fonseca je v Paname, ale operuje najmä v zahraničí. Zastrešuje viac ako 300-tisíc firiem založených v daňových rajoch vo viacerých kútoch sveta. Ako registrovaný agent poskytuje Mossack Fonseca dokumentáciu, podpisy aj poštové adresy, ktoré vdýchnu život takzvaným schránkovým spoločnostiam.

    Podľa portálu Fusion.net takéto schránkové firmy často nič neprodukujú ani neposkytujú žiadne služby. Dokonca ani nič nepredávajú či nekupujú. Slúžia totiž len ako úložisko bohatstva známych ľudí, ktoré je často napísané na fiktívnych vlastníkov poskytujúcich len svoje meno a podpis pri založení takejto spoločnosti.

    Globálny biznis

    V prípade Mossack Fonseca však nejde o žiadnu veľkú megakorporáciu. Firma zamestnáva len 600 ľudí v 42 krajinách sveta a vlastní pobočky aj v ďalších štátoch. Spomeňme napríklad Britské panenské ostrovy, Cyprus či Švajčiarsko.

    Zákazníci, ktorých sú podľa dát zverejnených Medzinárodným konzorciom investigatívnych novinárov desaťtisíce, však so spoločnosťou Mossack Fonseca takmer nikdy nerokujú priamo, ale pomocou prostredníkov. Zväčša ide o právnikov, účtovníkov, sprostredkovateľov, banky či vernostné fondy. V Európe je najviac takýchto prostredníkov vo Švajčiarsku, Luxembursku a Veľkej Británii.

    Najčastejšími zákazníkmi, ku ktorým je ťažké sa dopátrať aj s miliónmi dokumentov o práci spoločnosti Mossack Fonseca, sú podľa zistení denníka The Guardian práve firmy a boháči z Číny a Ruska.

    Legálne alebo nie?

    Otázkou zostáva, či sú aktivity Mossack Fonseca legálne alebo nie. Podľa vyjadrení samotnej firmy pracujú jej zamestnanci aj na ňu napojené firmy v súlade so zákonmi na boj proti finančnej kriminalite v jednotlivých krajinách, kde pôsobia. Akékoľvek pochybenie či porušenie zákonov panamská firma odmieta.

    Medzi zákazníkmi Mossack Fonseca však figurujú okrem známych politikov a boháčov aj ľudia, ktorí už sú dlhodobo na čiernej listine Spojených štátov a nesmú na ich území obchodovať ani zakladať spoločnosti. Pripomeňme, že používanie takzvaných offshorových spoločností je legálne a používajú ich napríklad podnikatelia, ktorí chcú svoje peniaze chrániť pred mafiou alebo chcú skryť svoj majetok ešte pred uzavretím manželstva, aby sa vyhli sporom v prípade rozvodu či dedičského konania.

    A čo USA?

    Zaujímavé je, že len málo informácií v Panamských dokumentoch vedie ku klientom či spoločnostiam v Spojených štátoch. Faktom však zostáva, že ani USA nie sú v tomto škandále tak úplne „čisté“.

    Podľa zistení Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ) založila spoločnosť Mossack Fonseca Nevada v Las Vegas 123 firiem, ktoré používal priateľ bývalého argentínskeho prezidenta na kradnutie miliónov dolárov zo štátnych kontraktov. Súd vyzval Mossack Fonseca Nevada, aby odovzdala informácie o peniazoch, ktoré tečú do jej schránkových firiem v Las Vegas, ale spoločnosť to odmietla s tým, že nevadské firmy nie sú jej súčasťou.

    Spoluzakladateľ spoločnosti Jürgen Mossack pritom pod prísahou vypovedal, že firmy „Mossack Fonseca Nevada a Mossack Fonseca nie sú v podriadenom vzťahu a Mossack Fonseca nemá kontrolu nad internými záležitosťami alebo dennými operáciami, ktoré robí Mossack Fonseca Nevada“.

    Tajné dokumenty, ktoré sa nikdy nemali dostať na verejnosť a teraz ich skúmajú stovky novinárov po celom svete, však na vyjadrenie Jürgena Mossacka pod prísahou vrhajú tieň pochybností.

    - Reklama -