Priviezli kresťanských utečencov z Iraku a tí im zdrhli do Nemecka. Teraz vysvetľujú, ako to je možné

    0
    Utečenci v Česku. Ilustračná fotografia (Autor: Repro/Youtube)

    Drápal najprv pripomenul, že 1. apríla pozastavil minister vnútra Milan Chovanec (ČSSD) projekt Generácia 21 na záchranu 153 irackých kresťanov. Stalo sa to v okamihu, keď 33 z doterajších 89 prišelcov Iračanov stiahlo svoju žiadosť o udelenie azylu.

    Staroba sa v Iraku cení oveľa viac  ako u nás

    Medzi ôsmimi ľuďmi z Brna, ktorí sa chcú vrátiť do Iraku, a onou veľkou skupinou z Okrouhlíku pri Jihlave je vraj obrovský rozdiel. Motív brnianskej rodiny je podľa Drápala jasný: starí rodičia trpia nostalgiou po domove a chcú sa vrátiť. Vzťah medzi starými a mladými je v Iraku veľmi odlišný od Česka. Vek je oveľa viac ctený a vôľa rodičov je napospol rešpektovaná. Dokážem si predstaviť, že rozhodovanie strednej generácie nebolo vôbec jednoduché. Na jednej strane snaha vyhovieť rodičom, na druhej strane úvahy o budúcnosti vlastných detí,“ podotkol Drápal.

    Žiadny relevantný dôvod nespokojnosti nepočul

    Úplne iná je podľa neho situácia skupiny z Okrouhlíku. Hneď ako začali hovoriť o tom, že si neprevezmú jihlavské byty, bolo zrejmé, že ide do tuhého. V utorok sám, po dohovore s ostatnými členmi tímu Generácie 21, na Okrouhlík zašiel spolu s tlmočníkom. Chcel vedieť, aké majú konkrétne námietky, prípadne požiadavky, a chcel ich varovať pred nejakým krokom, ktorý by mohol mať nezvratné následky.

    Schôdzka bola úplne neuspokojivá. Žiadny relevantný dôvod na ich nespokojnosť s Generáciou 21 vraj nezačul. Priviezol im do arabčiny preložený list s varovaním, že rozhodnutie o vycestovaní do Nemecka môže byť veľmi nebezpečné. Ak stiahnu svoju žiadosť o azyl, nebudú už ju môcť podať v žiadnej inej krajine EÚ. Z právneho hľadiska tu síce určitá teoretická možnosť požiadať o azyl aj v inej krajine je, ale tá je v súčasnej situácii v Európe naozaj len úplne teoretická,“ vysvetlil Drápal.

    Možno si mysleli, že môžu licitovať

    Myslia si, že ona iracká rodina sa možno domnievala, že možno nejako licitovať, a rovnako asi pristupovali k rokovaniu s ministerstvom vnútra. Lenže ministerstvo vnútra reagovalo – z pomeru Stredoeurópana celkom logicky, a ani tomu nemohlo byť inak – tak, že ich žiadosti o zrušenie azylového konania a vydanie pasov okamžite vyhovelo. Môžem sa mýliť, ale osobne si myslím, že až v tomto momente im možno začalo dochádzať, čo sa vlastne deje. Nezdá sa mi, že by mali akýkoľvek plán. Možno sa vrátia do Iraku, ale na rozdiel od onej brnianskej rodiny si nemyslím, že to bol ich zámer,“ uviedol Drápal s tým, že je mu ich veľmi ľúto, najmä ich detí.

    Otočia ich na hraniciach?

    Skupina 25 kresťanských utečencov z Iraku tak odcestovala do Nemecka. Ako na základe vlastných zistení informovala v noci nadnes Česká televízia, objednali si súkromného dopravcu a zamierili do mesta Essen v Severnom Porýní-Vestfálsku. Vodič autobusu Českej televízii prezradil, že s utečencami mieri do nemeckého Essenu, kde na nich čaká konkrétny človek – ten zrejme bude platiť aj autobus. Sobotňajší odjazd do Nemecka mal byť utajený, rozvetvená rodina už je vraj unavená z mediálnej pozornosti,“ uviedla spravodajkyňa Českej televízie. Mali pri sebe už aj pasy, a pretože odmietli azyl v Česku, mali do siedmich dní Českú republiku opustiť. Otázkou však je, či autobus do Nemecka naozaj aj príde, česká polícia totiž o ňom informovala nemeckých kolegov, zamýšľa sa webová stránka ČT24. Uvidíme, čo urobí Nemecko – keby sa ich rozhodlo na základe medzinárodných dohôd vrátiť do Česka. My (na ich mieste) by sme ich prevzali, umiestnili do detencie a pravdepodobne by nasledoval pokus vrátiť ich tam, odkiaľ prišli,“ uviedol podľa Českej televízie minister vnútra Chovanec.

    autor: vam, mrk, SITA

    - Reklama -