Rakúsko ešte viac pritvrdilo proti utečencom

    0
    Utečenci na maďarsko-rakúskej hranici v rakúskom Nickelsdorfe (Autor: SITA)

    Rakúsko v minulom roku patrilo spolu s Nemeckom a Švédskom medzi krajiny, kam zamierilo v prepočte na jedného obyvateľa najviac migrantov. Prisťahovalecká politika Viedne bola po dlhé mesiace značne liberálna a Rakúšania v tomto ohľade patrili medzi hlavných spojencov nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Od začiatku nového roka sa však postoj rakúskej vlády začal razantne meniť a Rakúsko sa razom priradilo ku krajinám, kde majú žiadatelia o azyl značne sťažené podmienky.

    Už vo februári Viedeň oznámila, že navýši počty pohraničných policajtov na južnej hranici a stanovila denný limit pre utečencov mieriacich do zeme na 3 200. Obmedzenia sa tiež týkajú celkového počtu schválených žiadostí o azyl, ktorých bolo v minulom roku 90 000. Tento rok chce vláda tieto čísla znížiť na 37 500. Úrady tak chcú znížiť nielen počet migrantov, ktorí sa chcú usadiť priamo v Rakúsku, ale tiež zároveň obmedziť počet tých, ktorí cez Rakúsko mieria do Nemecka a Švédska.

    V nastolenom trende reštriktívnej prisťahovaleckej politiky pokračuje rakúska vláda aj v posledných dňoch. Od polovice mája budú úrady akceptovať iba žiadosti tých migrantov, ktorých život je priamo v ohrození v ich materskej krajine a krajinách susediacich. Šancu na udelenie azylu potom budú mať len tí, ktorí už majú v Rakúsku svojich príbuzných. Žiadosti o azyl budeme posudzovať podľa vopred daných kritérií, ktoré, samozrejme, zodpovedajú Európskemu dohovoru o ľudských právach,“ oznámila ministerka vnútra Johanna Mikl-Leitner.

    V rámci novostanovených pravidiel budú môcť byť zadržiavaní migranti na hraniciach počas 120 hodín a v priebehu týchto niekoľkých dní bude celý proces ukončený. Ako uviedla ministerka, ilegálni migranti, ktorým sa podarilo dostať v minulých mesiacoch do krajiny, budú bezodkladne vrátení do krajiny svojho pôvodu. Vláda tiež potvrdila svoj zámer posilniť hraničnú kontrolu na kľúčovom priechode Brennerský priesmyk na južnej hranici, cez ktorý do krajiny prichádzajú migranti z Talianska.

    Podľa zistení rakúskej mutácie servera The Local v tomto roku požiadalo o azyl v Rakúsku približne 14 000 ľudí z krajín Blízkeho východu a Afriky. To znamená, že už za prvé tri mesiace sa dosiahla takmer polovica stanovenej kvóty pre tento rok, ktorá činí spomínaných 37 500. Migračná vlna sa však napriek tomu v dôsledku uzavretia hraníc samotného Rakúska a štátov nachádzajúcich sa na Balkánskom polostrove významne spomalila. Otázkou zostáva, ako bude ďalej v praxi fungovať dohoda s Tureckom.

    - Reklama -