Nemčinu nebudú učiť školy, ale mešity. Merkelovej vláda financuje tých, ktorí deti učia o cnostiach mučeníctva

    0
    moslimská škola, ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Nemecká vláda posledné dva roky financovala jazykové kurzy v tureckých mešitách, pričom v tejto praxi plánuje pokračovať. Domnieva sa totiž, že imigranti sa nemčinu lepšie naučia v „známom prostredí“ než v školách. Ako informuje Die Welt, úrady zafinancovali taktiež v mešitách prebiehajúce integračné kurzy s nádejou, že sa im takto podarí zvrátiť narastajúcu radikalizáciu nemeckej moslimskej komunity.

    Mešitám veria

    Sýrska učiteľka Diaa Shmmou sa na margo kurzov vyjadrila, že pôjde o pomalý proces, keďže noví imigranti sa budú musieť naučiť nielen nový (nemecký) jazyk, ale pre nich aj novú abecedu a nový spôsob písania. Shmmou je však za štátnu pomoc vďačná, pretože, ako hovorí, imigranti sa budú učiť na „miestach, ktorým veria a v ktorých sa cítia príjemne“.

    Kurzy sú projektom Spoločnosti pre medzikultúrne spolunažívanie, ktorá je neziskovou organizáciou, financovanou najmä spolkovým ministerstvom školstva. Cieľom projektu je zabrániť radikalizácii nových imigrantov tým, že sa ich podarí dostať do „schválených“ mešít, a naopak držať ďalej od mešít, o ktorých je známe, že rozširujú radikálnu verziu islamu nekompatibilnú s nemeckými hodnotami.

    Peniaze idú tureckým mešitám

    Jednou z takýchto schválených mešít je aj mešita Selimiye v Dortmunde. Nachádza sa blízko imigračného tábora a je financovaná tureckou vládou prostredníctvom Turecko-islamskej únie pre náboženské záležitosti. Ide o najväčšiu islamskú organizáciu v Nemecku, jej imámi a náboženskí učitelia však pochádzajú z Turecka.

    Turecko-islamistická únia sa minulý týždeň dostala pod paľbu po tom, ako vydala kreslený komiks, ktorý glorifikoval mučeníctvo. Práve táto organizácia je úzko spojená s mešitami, ktoré financuje Merkelovej vláda.

    Negramotní aj vo vlastnom jazyku

    Množstvo imigrantov navštevujúcich nemecké jazykové kurzy má za sebou iba elementárne vzdelanie, niektorí dokonca ani to. Viacerí študenti školu nikdy nenavštevovali a sú negramotní aj vo svojom materskom jazyku. Niektorí nemeckí odborníci na vzdelávanie preto tvrdia, že väčšina imigrantov zostane závislá od sociálnych dávok.

    Sýrska učiteľka Shmmou potvrdzuje, že mnohým imigrantom chýba základne vzdelanie. „Nie je jednoduché učiť týchto ľudí,“ priznáva. Predtým, ako Shmmou pred dvoma rokmi opustila Sýriu, pracovala ako učiteľka angličtiny v súkromnej škole. V Nemecku ju ako učiteľku sýrskych imigrantov zamestnala Spoločnosť pre medzikultúrne spolunažívanie.

    Nemecká kancelárka Angela Merkelová sľúbila, že imigranti sa stanú novým zdrojom bohatstva a podporia nemeckú ekonomiku, ktorá rovnako ako ďalšie európske krajiny začína pociťovať dôsledky starnúceho obyvateľstva. Spolková vláda sa preto teraz zúfalo snaží nájsť spôsoby, ako vzdelať a integrovať imigrantov. Odbory nemeckých učiteľov minulý október odhadli, že v nasledujúcich 12 mesiacoch pribudne do škôl v krajine okolo 300 000 detí z radov nových migrantov. To si bude podľa odborárov vyžadovať zamestnanie dodatočných 25 000 učiteľov.

    Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziére zase plánuje presadiť nový zákon, ktorý by prinútil utečencov, aby sa naučili po nemecky a začlenili sa do tamojšej spoločnosti. Migranti, ktorí sa nebudú chcieť integrovať, podľa šéfa nemeckého rezortu vnútra stratia právo na získanie trvalého pobytu.

    - Reklama -