PL.sk pri hrobe Krista. Teroristické útoky na dennom poriadku. Takto vyzerá Izrael pred Veľkou nocou

    0
    Izraelská bezpečnostná bariéra v Betleheme (Autor: Peter Števkov)

    „Všetko sa začalo, keď židia chystali prípravy na sviatok Roš Hašana (židovský Nový rok). Na Chrámovej hore, mieste, kde sa nachádza Múr nárekov, ako aj pre moslimov posvätná mešita al-Aksá a Skalný dóm, vtedy pôsobila organizovaná skupina, ktorá hádzala kamene po židoch aj kresťanoch. Izrael preto palestínskym mužom mladším ako 50 rokov obmedzil prístup na Chrámovú horu. Vtedy sa začala šialená palestínska propaganda, že Chrámová hora je v ohrození. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás povedal, že ju vyčistia od špinavých židov,“ ozrejmil situáciu ParlamentnýmListom.sk Ján Kapusňák, ktorý žije v Izraeli a pôsobí ako analytik v National Security Studies Centre.

    Nešlo pritom o výnimočnú situáciu. V minulosti bol prístup pre palestínskych moslimov niekoľkokrát obmedzený. Takáto prax je bežná predovšetkým pri piatkových modlitbách, po ktorých často dochádza k násilnostiam medzi izraelskými bezpečnostnými zložkami a moslimskými radikálmi.

    Palestínčania napriek všetkému zareagovali na zákaz veľmi citlivo. Teroristické útoky strelnými a bodnými zbraňami sú odvtedy v Izraeli doslova na dennom poriadku. Nejde o organizovaný boj, ale o samostatné útoky takzvaných osamelých vlkov. Najčastejšie sú za ne zodpovední mladí ľudia. Nie je neobvyklé, aby bol útočníkom 15-ročný mladík alebo 16-ročné dievča.

    Vraždenie na promenáde

    Reportér ParlamentnýchListov.sk začal svoju cestu po Izraeli v Tel Avive, ktorý je známy ako kozmopolitná aglomerácia a liberálna alternatíva ku konzervatívnejšiemu a náboženskejšiemu Jeruzalemu. Aj napriek napätej situácii marcový Tel Aviv vyzerá ako pohodová letná destinácia. Rodiny s deťmi, turisti či športujúci mladí ľudia, ktorých predminulú nedeľu náš reportér stretol na nábreží telavivskej štvrti Jaffa, vytvárajú dojem, že izraelsko-palestínsky konflikt sa musí odohrávať v úplne inej krajine.

    Dojem bol mylný. Asi 24 hodín po tom na tomto mieste rozpútal palestínsky terorista krvavé jatky, keď nožom pobodal 11 ľudí. Medzi nimi viacerých turistov vrátane jedného amerického, ktorý útok neprežil. V rovnaký deň pritom v Izraeli došlo k ďalším trom útokom strelnou zbraňou alebo nožom. Pri jednom z nich pobodal mladý Palestínčan ortodoxného žida do krku, ten si však nôž z krku vytiahol a dobodal na smrť útočníka jeho vlastnou zbraňou.

    Po „správnych“ cieľoch

    To už bol ale reportér ParlamentnýchListov.sk v v Jeruzaleme, hlavnom meste Izraela a rodisku troch veľkých náboženstiev. Mesto má svoje židovské, ako aj moslimské časti. Turisti sú v oboch z nich viac než vítaní, pričom izraelskí aj arabskí obchodníci, sprievodcovia, taxikári a bežní ľudia sú na vás milí nielen preto, lebo chcú vaše peniaze, ale zároveň dúfajú, že si zo Svätej zeme odnesiete ich pravdu. „Židia zobrali našu zem neprávom, teraz nám tu zaviedli apartheid,“ hovoria Palestínčania. „My sme s rozdelením na dva štáty súhlasili, Arabi nás napadli prví a doteraz nechcú uznať naše právo na existenciu,“ oponujú Izraelčania. Ako cieľ propagandy oboch strán ste preto „chránenou zverou“, na ktorú sa neútočí. Aby si palestínski útočníci boli istí, že triafajú „tých správnych“, zameriavajú sa na uniformovaných vojakov a policajtov, ortodoxných židov v typických čiernych kabátoch a klobúkoch, ale aj civilistov s jarmulkou (židovskou pokrývkou hlavy). Ešte však treba ozrejmiť, že tými pravými sú pre teroristov napríklad židovský manželský pár, ktorý bol v minulom októbri počas jazdy v aute zastrelený pred očami svojich štyroch detí, alebo zdravotná sestra, matka 6 detí, ktorú terorista v januári zavraždil v Hebrone.

    Betlehem 13

    Stále sa vám však môže stať, že ste v nesprávnom čase na nesprávnom mieste. Ráno 9. marca si reportér Parlamentných Listov zobral autobus do Betlehema zo stanice nachádzajúcej sa hneď vedľa Damašskej brány jeruzalemského starého mesta. O pár hodín došlo na tomto mieste nachádzajúcom sa iba niekoľko stoviek metrov od Baziliky Svätého hrobu k streľbe, keď dvaja Palestínčania na motorke spustili paľbu do policajtov a civilistov. V čase útoku sa však už reportér pohyboval v Betleheme, ktorý spadá pod palestínsku samosprávu a cez ktorý vedie izraelská bezpečnostná bariéra chrániaca neďaleké židovské osady. Strážne veže, kontrolné posty izraelských vojakov a vysoké múry pomaľované aj známym grafiti umelcom Banksym – tak dnes vyzerá rodisko Ježiša Krista, ktoré tak trochu pôsobí ako no-go trestanecká kolónia z dystopických filmov Útek z L. A. alebo Okrsok 13.

    „Kedykoľvek prídu do mesta izrealské obrnené vozidlá, vojaci zadržia bezdôvodne ľudí a odvedú ich nevedno kam,“ povedal reportérovi palestínsky sprievodca Saleh počas prechádzky palestínskym utečeneckým táborom. Tieto tábory, do ktorých sa Palestínčania vysťahovali po prvej arabsko-izraelskej vojne v roku 1948, sa postupne zmenili zo stanových mestečiek na betónové slumy. Múry zdobia nákresy palestínskych vojvodcov a nápisy v angličtine „My sa vrátime“. Po uliciach sú pohodené už prázdne kapsuly slzného plynu, ktoré tu izraelskí vojaci pália v čase protestov či nepokojov. „Tento tábor chcú Izraelčania odstrániť, preto sem hádžu slzný plyn. Chcú zabrať celú našu zem. Bariéra je mobilná, dá sa premiestniť a ak nám nikto nepomôže, tak sa tak aj stane. Izraelčania chcú nelegálnymi osadami obsadiť celú Palestínu,“ konštatoval sprievodca Saleh, ktorý zároveň odmietol, že by dochádzalo k teroristickým útokom Palestínčanov na židov. „To nie je pravda. Bariéra sa nikdy nemá premiestňovať. Výstavba osád sa deje na územiach, ktoré chcel americký prezident Bill Clinton dať Izraelu. Pri vzniku Palestínskeho štátu sa počíta s tým, že pripadnú Izraelu,“ oponuje Kapusňák. Nech je ako chce, z pohľadu medzinárodného práva sú osady nelegálne a imidž Izraela na medzinárodnej scéne veľmi poškodzujú.

    Majte oči na stopkách

    Cestu po Izraeli zakončil reportér Parlamentných Listov v relatívne pokojnej severoizraelskej Haife. Sobotňajší lenivý šábes, počas ktorého v Izraeli nejazdia autobusy ani vlaky, mu nakoniec večer na hoteli prerušili výbuchy z ulice. Či šlo o streľbu alebo iba o pyrotechniku, sa dalo určiť len ťažko, vzápätí však boli počuť aj sirény. Ukázalo sa však, že ide o planý poplach. „To iba Arabi dnes niečo oslavujú. Mali menší ohňostroj, vystrelili asi desať rakiet… Mali na to povolenie od polície,“ ozrejmil správca hotela. „Ale majte oči na stopkách,“ dodal vzápätí.

    Nakoniec bol reportér „vzrušujúcich“ zážitkov ušetrený. Iní to šťastie nemali. Od 7. do 14 marca, čo bol v Izraeli, došlo v krajine minimálne k 8 teroristickým útokom, ktoré zasiahli desiatky Izraelčanov aj turistov. Taký je dnes izraelský normál…

    - Reklama -