Izraelský minister tvrdo: Belgičania by mali prestať jesť čokoládu a mali by sa sústrediť na boj s terorizmom

    0
    Sviečky, kvety a nápis „Prečo?“ v anglickom, francúzskom a flámskom jazyku neďaleko stanice metra Maelbeek v Bruseli (Autor: SITA)

    „Ak budú v Belgicku pokračovať v jedení čokolády a užívaní si života s tým ich liberalizmom a demokraciou, nikdy nepochopia, že niektorí moslimovia sú teroristi. A nikdy nebudú schopní proti nim bojovať,“ povedal izraelský minister informácií a atómovej energie Yisrael Katz v miestnom rádiu.

    Minister Katz poukázal na to, že útok v Bruseli nebol prvá a zrejme ani posledná teroristická akcia v Európe. Európanom odporúča, aby si zvykli na bezpečnostné techniky, ktoré Izrael používa už dlhé roky. „Vytvoriť dobrý bezpečnostný systém trvalo Izraelu roky a kým začal naplno fungovať, krajina zaň zaplatila veľkým množstvom krvi,“ povedal Simon Perry, profesor na Kriminalistickom inštitúte Hebrejskej univerzity v Jeruzaleme, a dodal, „Európa potrebuje do bezpečnosti investovať veľa, mala by však do procesu zapojiť aj bežných ľudí.“

    Bezpečnostný systém v Izraeli je naozaj veľmi prísny a občanov krajiny pripravil o časť súkromia. Pred vstupom do všetkých väčších obchodných centier alebo verejných priestorov je samozrejmosť, že ochranka prezerá návštevníkom osobné veci, prísnejšie kontroly sú aj na letiskách.

    Európa nie je na boj proti radikálom pripravená

    Nemecký odborník na islamský terorizmus Peter Neumann varoval, že Európania sa s tým, že k teroristickým útokom bude dochádzať častejšie, časom jednoducho zmieria. Zdôraznil tiež, že po zatknutí preživších vinníkov útokov obyvatelia majú tendenciu upokojiť sa, faktom však ostáva, že takéto riziko nás bude sprevádzať najbližšie roky a možno aj generácie. „Do určitej miery si budeme musieť zvyknúť na neustálu hrozbu terorizmu, tak ako si zvykli Izraelčania,“ povedal Neumann.

    Európa na terorizmus a radikálov reaguje veľmi oneskorene. Niektorí moslimovia narodení v Európe odcestovali a pridali sa k bojovníkom ISIS. Mnohí z nich sa však už vrátili naspäť a podľa The Washington Post doteraz neboli registrovaní, vypočutí alebo odsúdení za svoje pôsobenie v IS.

    Problémom Európy je tiež Schengen a voľný pohyb cudzincov na veľkej časti svetadielu, pretože spravodajské služby jednotlivých štátov medzi sebou dostatočne nekomunikujú. Európa doteraz nemá jednotnú databázu bojovníkov Islamského štátu.

    „Stále sme sa nezhodli ani na jednotnom type prekladu mien, ktoré sú napísané po arabsky alebo cyrilikou. Ak niekto príde do Európy cez Estónsko alebo Dánsko, neskôr ho možno v Španielsku či Francúzsku zaregistrujú úplne inak,“ povedal bývalý šéf francúzskej spravodajskej služby Alain Chouet. Mnohé európske krajiny nemajú zavedený program, ktorý by medzi mladými moslimami pomáhal zabrániť šíreniu radikálneho islamu aj napriek tomu, že jednou z hlavných aktivít IS v Európe je práve naberanie nových členov medzi miestnou mládežou. O situácii informoval portál The Washington Post.

    - Reklama -