A teraz je na rade Nemecko. Petr Bystroň ako britva o tom, čo vidí okolo seba po terore v Bruseli

0
Petr Bystroň, predseda bavorskej krajinskej organizácie euroskeptickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) (Autor: Kubinska & Hofmann)

Prečo si podľa vás teroristi vybrali ako cieľ práve Belgicko?

Zrejme preto, že to mali najbližšie. Ako sa zdá, bývali v Bruseli. Pokiaľ tým chceli trafiť srdce Európy, preukázali absolútnu neznalosť myslenia Európanov. Brusel je len centrum eurobyrokratizmu, nie skutočné srdce Európy.

Čo vypovedajú atentáty o práci belgických bezpečnostných zložiek?

Atentáty asi málo, tým sa nikdy nedá zabrániť na sto percent, aj keď, samozrejme, existujú krajiny, kde sa to doteraz bezpečnostným orgánom darí. Skôr je trápne, že cez ich kontroly prešiel jeden z atentátnikov z Paríža a bez problémov následne žil niekoľko mesiacov opäť v Bruseli.

Aká je podľa vás s ohľadom na aktuálnu situáciu bezpečnostná situácia v Nemecku? Hrozí niečo podobné aj tam?

Áno, hrozí, a to akútne. To konštatujú nemecké bezpečnostné orgány.

Aké očakávate politické dôsledky udalostí v Bruseli na európskej úrovni?

Zvýši sa snaha zneužiť tie atentáty na ďalšie obmedzenie slobôd občanov, na väčšie zásahy do ich súkromia a utužovanie úniových štruktúr.

Čo by bolo aktuálne najviac potrebné pre bezpečnosť v EÚ? A kto by za to mal byť zodpovedný?

Vzhľadom na to, že všetci atentátnici sú doposiaľ islamisti, musíme v prvom rade prísne strážiť túto skupinu obyvateľstva. No a, samozrejme, obmedziť ich ďalší nekontrolovaný príliv do Európy.

Teroristi pochádzajú z geta, kde majú pomerne vhodné podmienky na prípravu svojich činov. Aká je situácia v Nemecku po príchode státisícov migrantov, pokiaľ ide o vznik get?

Väčšina z tých migrantov sa zatiaľ zdržiava v záchytných táboroch. V momente, keď ich opúšťajú, sa tí ľudia logicky sťahujú do oblastí, kde majú nejakých známych či príbuzných, takže tento vývoj tu už nastáva.

Ako by sa dalo dostať nelegálnych migrantov pod kontrolu?

To je otázka na špecialistov z bezpečnostných zložiek.

A ako dnes riešiť migráciu – je tu dohoda s Tureckom o vrátení migrantov. Bude to fungovať?

Samozrejme, že nebude. Už samotné rokovanie s Tureckom bola chyba. Tie problémy si predsa musí byť schopná Európska únia vyriešiť sama. Keď to nedokáže a potrebuje pomoc štátov na úrovni Turecka, no zbohom. To je potom absolútny bankrot celej EÚ.

Ako môžu bezpečnostné opatrenia ovplyvniť bežný život, máme sa v Európe pripraviť na podobný stav, aký je v Izraeli?

Ak nezastavíme nekontrolovaný príliv ďalších migrantov z arabského sveta, tak áno.

Ako by mala reagovať EÚ ako celok? Je toho schopná?

EÚ len nasleduje to, čo robí Nemecko. Kým bude v Nemecku vládnuť Merkelová, nemôžeme očakávať výraznú zmenu. Vidíte, že rôzne európske krajiny sa stavajú znova a znova proti, ale ten parník pláva stále ďalej…

Hrozí do budúcna rozpad EÚ?

Skôr hrozí utužovanie unifikácie. Rozpad EÚ v jej dnešnej podobe nepovažujem za hrozbu, ale za nádejnú perspektívu. Ponúkla by šancu na nutné a potrebné reformy.

Čo by to znamenalo z hľadiska svetovej geopolitiky?

To je otázka, akým smerom by sa reformovaná EÚ začala uberať. Momentálne geopoliticky len nasleduje USA. Keby sa po reformách bola schopná osamostatniť, mohlo by to viesť k utlmeniu globálnych konfliktov.

Je dnes Európa vo vojne s islamským terorizmom? A pripustia to aj tí, ktorí to predtým odmietali?

No, samozrejme, Európa je už dávno vo vojne s islamským terorizmom. On nám tú vojnu vyhlásil a vedie ju. Teraz je na Európe, ako mu odpovie.

autor: David Daniel

- Reklama -