Abdeslam je hrdina. Zatknutie teroristu z Paríža sprevádzali nepokoje „umiernených“ moslimov

    0
    Pri zatýkaní Salaha Abdeslama (Autor: SITA)

    Protiteroristická operácia v bruselskej štvrti Molenbeek, ktorej výsledkom bolo zatknutie piatich osôb vrátane medzinárodne hľadaného teroristu Salaha Abdeslama, sa skončila v piatok pred polnocou.

    „Zatkli Salaha Abdeslama… Oficiálne ho identifikovali,” oznámil v piatok v belgickej metropole francúzsky prezident Francois Hollande.

    Abdeslam chcel znova útočiť

    Abdeslam je podozrivý z priamej organizácie teroristických útokov v Paríži, pri ktorých vlani 13. novembra zahynulo 130 ľudí. V uplynulých štyroch mesiacoch bol najhľadanejším teroristom v Európe. 

    Byt, v ktorom sa skrýval jeden zo strojcov bombových útokov v Paríži z 13. novembra 2015, polícia sledovala dva dni. V piatok popoludní policajti vykonali v tejto prevažne imigrantskej štvrti štyri domové prehliadky, uviedla belgická televízia RTBF. Medzi zadržanými sú traja členovia jednej rodiny, ktorá Abdeslama ukrývala, oznámila belgická federálna prokuratúra. 

    Abdeslam utrpel pri policajnom zásahu len ľahké zranenie nohy. Pri príchode policajtov nebol ozbrojený, odmietol však výzvu, aby zdvihol ruky, preto ho postrelili do nohy. Následne ho previezli do nemocnice Saint-Pierre v južnej časti Bruselu. 

    Podľa šéfa belgickej diplomacie Didiera Reyndersa Abdeslam počas výsluchu povedal, že “bol pripravený niečo z Bruselu znovu spustiť” a úrady jeho tvrdenie berú vážne.

    “V rámci úvodného vyšetrovania sme našli množstvo zbraní – ťažkých zbraní – a v jeho okolí v Bruseli sme zistili novú sieť ľudí,” povedal v tejto súvislosti minister.

    Po piatkovom zadržaní sa vyšetrovateľom priznal, že v osudnú noc z 13. na 14. novembra sa nachádzal v Paríži. Dokonca sa plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti národného štadióna Stade de France; svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil.

    Salah je hrdina!

    Policajná akcia v Molenbeeku sa však Abdeslamovým zatknutím neskončila. Čoskoro museli na miesto privolať poriadkové jednotky, aby rozohnali davy, ktoré začali na belgické bezpečnostné zložky hádzať kamene. Napätie eskalovalo podľa svedkov po tom, ako skupina mladíkov začala vyjadrovať svoje sympatie k známemu teroristovi a nazývať ho hrdinom.

    Podľa belgických novín La Libre hádzali miestni obyvatelia, najmä mladí ľudia, na policajtov predmety, vrátane fliaš. Video z miesta ukazuje davy ľudí na ceste, kde sa len niekoľko hodín predtým konal policajný zásah proti Abdeslamovi. Ľudia kričia a obhadzujú policajtov kameňmi. Policajti sa pokúsili dav rozohnať aj za použitia policajných psov.

    Prítomnosť poriadkových jednotiek napovedá, že polícia počítala s možným vypuknutím nepokojov, ktoré by mohli prerušiť protiteroristickú operáciu.

    Zatknutie teroristu sprevádzali výtržnosti.

    Štvrť Molenbeek je neslávne známa ako džihádistické centrum Európy. Viacero teroristov zodpovedných za útoky v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí, pochádzalo z Molenbeeku. Okrem Abdeslama šlo napríklad aj o vodcu skupiny Abdelhamida Abaaouda.

    Molenbeek, ktorého populácia je v niektorých častiach až 80 percent moslimská, sa stal dejiskom konania protiteroristických operácií aj po útokoch na satirický časopis Charlie Hebdo.

    V januári troch novinárov v Molenbeeku napadli, keď sa pokúsili získať rozhovor s rodinou Chakiba Akrouha, samovražedného atentátnika, ktorý sa vyhodil do vzduchu pri policajnom zásahu v parížskej štvrti Saint-Denis.

    - Reklama -