Čiľanky na potrat legálne? Pravdepodobne čoskoro

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Prijatiu zákona, ktorý dolnej komore predložila ľavicová prezidentka Michelle Bacheletová, predchádzala dvojdňová búrlivá diskusia, informuje denník Pravda. „Je to historické rozhodnutie. Snemovňa poslancov zbúrala posledný ideologický múr diktatúry,“ komentoval pre BBC predseda dolnej komory čilského parlamentu Marco Antonio Ňuňez.

    Konzervatívni poslanci a sympatizanti pravicového diktátora Pinocheta proti zmene legislatívy protestovali. „Hovoríte, že vojenská vláda zabíjala dospelých, ale vy zabíjate ľudí predtým, ako sa narodia,“ oponoval zákonu poslanec René Manuel Garcia. Zrušenie zákazu interrupcie však nebude absolútne, týkať sa má len prípadov, keď je žena znásilnená, plod sa má narodiť postihnutý alebo je prípadným pôrodom ohrozený život matky.

    Diskusia o zrušení zákazu interrupcie získala na intenzite po zverejnení prípadu jedenásťročného dievčatka, ktoré otehotnelo po znásilnení jej otčimom, a tomuto dievčatku následne nebolo umožnené podstúpiť interrupciu. Napriek zákazu sa v Čile vykonalo ročne okolo 160-tisíc interrupcií, bohatšie Čiľanky často podstupovali cesty do krajín, kde je vykonanie interrupcie legálne.

    - Reklama -