Vieš čo, Obama? Zostaň radšej doma. Jedna krajina, ktorá doteraz vzhliadala k USA, sa pekne naštvala

    0

    Kyiv Post poukazuje na slová bývalého amerického prezidenta Richarda Nixona, ktorý pri svojej návšteve Kyjeva v roku 1972 chválil Ukrajincov pre ich „vrelosť, silu a odvahu“. Vo svojom vtedajšom prejave označil Ukrajincov za „hrdinov vo vojne aj mieri“.

    Ide všade, len k nám nie

    „Kyjev v roku 1991, 1995 a 2008 navštívili aj jeho nástupcovia v úrade George H. W. Bush, Bill Clinton aj George W. Bush mladší. Druhé prezidentské obdobie Baracka Obamu sa však blíži ku koncu a on sa na Ukrajinu stále nechystá,“ konštatuje denník urazene. Ako však Kiyv Post uvádza, Obama sa v poslednom roku v úrade amerického prezidenta chystá na viacero zahraničných návštev. Okrem iného pôjde na Kubu, do Veľkej Británie, do Japonska na samit G7, do Poľska na samit NATO, do Číny na stretnutie G20 a tiež do Južnej Ameriky, na Blízky východ a objaviť by sa mal tiež v Afrike. „Bude takmer všade, až na Ukrajinu. Je prvým prezidentom od čias Ronalda Reagana, ktorý nenavštívi našu krajinu. Pritom Reagan by býval mal dobrý dôvod, pretože vtedy ešte existovala ríša zla Sovietsky zväz,“ píše ukrajinský denník.

    Bude lepšie, keď zostane doma

    „Boli by sme radi, keby Obama prišiel na Ukrajinu. Na druhú stranu, možno bude lepšie, keď zostane doma. Najmä vzhľadom na jeho označenie našej krajiny za klientský štát Ruska, kde nemajú Američania žiadne svoje záujmy.

    V rozhovore s Jeffreym Goldbergom pre magazín The Atlantic totiž nedávno Obama konštatoval, že z vojenského hľadiska sa toho pre Ukrajinu príliš robiť nedá. „Povedal, že Ukrajina bude čoby nečlenský štát NATO vždy náchylná k nadvláde Ruska napriek tomu, čo proti tomu bude podnikať Washington,“ vyčíta denník Obamovi jeho slová. Americký prezident svojím spomenutým vyjadrením podľa ukrajinského denníka odhalil pred ruským náprotivkom Vladimirom Putinom svoju slabosť a ľahostajnosť a znížil tým šance na dosiahnutie mieru. „Kremeľ tak má potvrdené, že môže proti našej krajine podnikať akékoľvek útoky bez obáv, že by to preň mohlo mať nepríjemné následky zo strany Američanov. Ukrajinci pritom len žiadajú o možnosť brániť sa pred Ruskom. Nič viac. Je poľutovaniahodné, že im Obamova administratíva nechce poskytnúť obranné zbrane. Pritom táto idea má v Kongrese väčšinovú podporu,“ čuduje sa Kyiv Post.

    Najmúdrejší Obama

    Podľa britského historika a profesora Harvardskej univerzity Nialla Fergusona je tento fakt dôsledkom Obamovej neznalosti a pocitu, že je múdrejší ako všetci ostatní. „Neexistuje nič také ako Obamova doktrína. Americká zahraničná politika pod jeho vedením prešla revolučnou zmenou. Tú možno zhrnúť do konštatovania, že sa z priateľov stali nepriatelia a z nepriateľov zase priatelia,“ cituje Fergusona Kyiv Post a dodáva, že múdri vodcovia krajiny stoja za svojimi priateľmi, nie nepriateľmi, ako to robí práve americký prezident.

    Pochvalne o Putinovi?

    Obama v spomínanom rozhovore pre The Atlantic hovoril o Putinovi ako o akurátnom a solídnom politikovi. „Koho však také slová vzhľadom na množstvo krvi, do ktorej je kremeľský diktátor namočený, vôbec zaujímajú? Republikánsky senátor John McCain úplne správne označil nechuť Obamu poskytnúť Ukrajine obranné zbrane za jednu z najhanebnejších kapitol americkej zahraničnej politiky. Jeho neschopnosť postaviť sa Rusku za anexiu Krymu a vojnu v Donbase má zničujúce následky. Demokracia opäť ustúpila pred diktátormi, a tí tak teraz dobre vedia, že si nemusia zo Západu vôbec nič robiť,“ dodáva smutne Kyiv Post.

    - Reklama -