Američania majú v Sýrii jasno. Kurdská samospráva áno, ak ju podporí ľud. Asad nie

    0
    Kurdi na hraniciach takzvaného islamského štátu (Autor: Markéta Kutilová)

    S týmto vyhlásením hovorca prišiel ešte pred tým, ako dnes sýrski Kurdi a ich spojenci schválili plán na vyhlásenie federálnej správy na severe krajiny. Podľa predstaviteľa Strany demokratickej jednoty (PYD) Nawáfa Chalíla sa federálna samospráva bude volať “Rojava – severná Sýria”. Rojava je kurdský termín zaužívaný pre pomenovanie troch odlišných kurdských enkláv-kantónov: Džizíré, Kobané a Efríné. 

    Toner však v stredu varoval, že Spojené štáty neuznajú “žiadny druh… samosprávnych, poloautonómnych oblastí v Sýrii”. Dodal, že USA veľmi jasne vyjadrili svoj názor na územnú celistvosť a jednotu Sýrie a domnievajú sa, že “vytvorenie takéhoto druhu poloautonómnych zón by teraz (…) bolo hrozbou” pre jednotu a integritu Sýrie. 

    Agentúra Reuters v tejto súvislosti citovala sýrsku vládu, ktorá deklarovala, že vyhlásenie federálnej správy na severe Sýrie nebude mať nijaké zákonné ani politické dôsledky. Rovnaký názor zastáva aj susedné Turecko, o čom v stredu informovalo ministerstvo zahraničných vecí v Ankare. 

    Na otázku, či by Spojené štáty súhlasili v Sýrii s vytvorením federálneho útvaru, ak by tak rozhodol samotný sýrsky ľud, hovorca rezortu diplomacie odpovedal kladne. Hürriyet napísal, že podľa nemenovaných diplomatov mocnosti blízke rokovaniam v Ženeve diskutovali aj o možnosti federatívneho usporiadania vojnou zničenej Sýrie, ktorá by si síce zachovala celistvosť ako štát, ale udelila by veľkú mieru autonómie jednotlivým oblastiam. 

    Na otázku, či by Spojené štáty akceptovali Bášára Asada ako prezidenta takto “oklieštenej” Sýrie, Toner odpovedal, že postoj USA k Asadovi sa nezmenil. “Myslíme si, že by mal odísť,” dodal Toner. Poznamenal tiež, že USA sú ochotné zapojiť sa do diplomatických snáh o vyriešenie konfliktu v Sýrii aj v situácii, keď o Asadovom osude nie je rozhodnuté. 

    Hovorca však zdôraznil: “Nemyslíme si, že Asad by mohol byť súčasťou budúcnosti Sýrie”. Asad podľa neho nie je prekážkou brániacou dosiahnutiu pokroku pri riešení sýrskej krízy, “aj keď iní môžu mať opačný názor.” Toner vyslovil predpoklad, že rozhodnutie o Asadovi napokon prijmú strany rokujúce o urovnaní sýrskeho konfliktu. 

    - Reklama -