Európska dvadsaťosmička znova rieši utečencov. Karty ešte môže zamiešať Turecko

    0
    Vlajka EÚ (Autor: SITA)

    Davutoglu prišiel na minulotýždňový mimoriadny summit EÚ-Turecko s niekoľkými novými požiadavkami, ktoré vyvolali rozporuplné reakcie. Európska rada k nemu prijala iba vyhlásenie. Predseda rady Donald Tusk príde na aktuálny summit už s konkrétnymi návrhmi. 

    Tie sa majú týkať návratu všetkých nových nelegálnych migrantov, ktorí sa preplavili na grécke ostrovy späť do Turecka. Únia má v rámci existujúcich záväzkov tiež prijať jedného Sýrčana z Turecka za každého Sýrčana, ktorého Ankara prijme späť z gréckych ostrovov. Nemecká kancelárka Angela Merkelová avizovala, že má ísť o nový systém národných kvót pre členské krajiny EÚ. 

    Ankara na druhej strane žiada urýchlenie liberalizácie vízového režimu s EÚ. Vízová povinnosť pre tureckých občanov by mala platiť maximálne do konca júna. Okrem toho sa má urýchliť vyplácanie už vyčlenených troch miliárd eur, ktoré Turecko použije na zlepšenie životných podmienok sýrskych utečencov na svojom území. Požaduje zvýšenie tejto sumy o ďalšie tri miliardy eur. Rovnako chce čo najrýchlejšie otvorenie ďalších prístupových kapitol s úniou. 

    S viacerými bodmi však môže byť problém. Medzinárodné organizácie vrátane OSN upozornili, že hromadné vracanie migrantov by bolo v rozpore s medzinárodným právom. Takýto odsun utečencov z Grécka do Turecka odmieta napríklad Španielsko. Poukazuje na to, že každý, kto dorazí na európsku pôdu, by mal dostať možnosť požiadať o azyl, pričom žiadosti o právnu ochranu majú byť posudzované individuálne a s právom na odvolanie. 

    Cyperská vláda nebude súhlasiť s odblokovaním prístupových rozhovorov, pretože by to podľa nej malo negatívny vplyv na pokračujúce rozhovory o znovuzjednotení Cypru. Ten je od roku 1974 rozdelený na grécku časť a severnú tureckú časť. Vyšehradská štvorka, ale aj Francúzsko nesúhlasia s novými kvótami nad rámec už predtým schválenej schémy na relokáciu 160.000 utečencov. 

    Bulharsko zase požaduje, aby sa rokovania Európskej rady s Ankarou rozšírili aj o otázku pozemných turecko-bulharských hraníc. “Nebudeme ochotní súhlasiť s čiastočnou úlohou Turecka, týkajúcou sa iba gréckych ostrovov, čo s najväčšou pravdepodobnosťou povedie k otvoreniu nových migračných trás,” napísal bulharský premiér Bojko Borisov v liste Tuskovi s tým, aby sa plánovaná migračná dohoda týkala okrem Grécka i jeho krajiny. Sofiu v tomto podporuje Rakúsko.

    - Reklama -