Vatikánske rádio prinieslo svedectvo o Sýrii. Západ to rozčúli

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Maes prišiel podľa vlastných slov pred šiestimi rokmi do Sýrie s mnohými predsudkami a podozreniami. Kontakt s miestnymi obyvateľmi v ňom však spôsobil kultúrny šok. Kňaz na jednej strane priznáva, že individuálne a politické slobody neboli v Sýrii príliš rozvinuté, ale tento nedostatok vo vrchovatej miere vyvážilo harmonické súžitie mnohých náboženských obcí a etník či nulová zločinnosť.

    „Krajina nebola zadlžená a nebol tu žiadny bezdomovec. Naopak, prijali tu státisíce utečencov z okolitých krajín a postarali sa o nich rovnako ako o tunajších občanov. Každodenný život bol navyše veľmi ekonomicky úsporný, potraviny lacné. Školy, univerzity a nemocnice boli zadarmo aj pre nás, cudzincov, patriacich k sýrskej mníšskej komunite, ako sme to sami zažili,“ vyzdvihol tiež Maes.

    Túto idylku však násilne preťala občianska vojna, ktorú podľa belgického kňaza rozdúchali cudzinci, nie Sýrčania. „Na vlastné oči sme videli, ako cudzinci (nie Sýrčania) organizovali manifestácie, ktoré filmovala katarská televízia Al-Džazíra a potom ich vysielala do celého sveta s falošným výkladom, že sýrsky ľud sa búri proti diktatúre,“ uviedol Maes, ktorý oceňuje, že v súčasnom chaose sa vláda rozhodla, že nebude chrániť svoje ropné ložiská v púšti a jej absolútnou prioritou sa stala ochrana obyvateľstva.

    Slová chvály má kňaz aj pre Rusov, ktorých vojenské angažmán v Sýrii vraj skrušilo všetky typy teroristických skupín. Maes však upozorňuje, že tisíce zahraničných ozbrojených, vycvičených a platených džihádistov naďalej prichádzajú do Sýrie, aby sa znovu pokúsili zlomiť „húževnatý odpor národa“.

    Kňaz sa preto obracia na belgického ministra zahraničia Didiera Reyndersa s prosbou, aby sa nenechal obalamutiť mediálnymi klamstvami a manipuláciami, a naopak odvážne uznal, čo sa v Sýrii skutočne deje. A postavil sa proti prípadnej zahraničnej intervencii v krajine, lebo Sýria je suverénna krajina, ktorá má legitímnu vládu a prezidenta legitímne zvoleného drvivou väčšinou ľudu i rôznymi náboženskými a etnickými zložkami.

    „Chcete uvrhnúť celý národ do beznádejnej biedy len preto, že tu chcú superveľmoci postaviť ropovod, zmocniť sa ropy, zemného plynu a ďalšieho prírodného bohatstva a dobyť sýrske územie pre jeho výhodnú strategickú pozíciu?“ obracia sa Maes na belgického člena vlády.

    Celý článok si môžete prečítať TU.

    autor: luš

    - Reklama -