Brexit môže znamenať pre novú vládu krst ohňom. Slovensko zrejme čaká jedna z najväčších diplomatických víziev

    0
    Miroslav Lajčák v OSN (Autor: SITA)

    Napriek tomu, že v súčasnosti v prieskumoch vedie podpora zotrvania Británie v Únii, je možné, že zhoršená migračná kríza či opätovné naštartovanie problémov s gréckym dlhom spôsobia, že britskí voliči sa vyjadria v prospech opustenia európskej dvadsaťosmičky. Slovenská vláda bude vysoko pravdepodobne pozostávať zo štyroch značne názorovo rozdielnych strán, čo môže spôsobiť problémy v jednotnom prístupe k európskym záležitostiam, informuje pravda.sk

    Prípadné vystúpenie Británie z Únie by znamenalo prerokovanie viac ako 100 obchodných zmlúv s krajinami Európskej únie. Medzi Britániou a ostatnými členmi EÚ sa uskutočňuje veľký objem obchodnej výmeny, keď až polovica britského vývozu končí v krajinách EÚ a desatina všetkého vývozu ostatných krajín EÚ smeruje do Británie.

    K prípadnej situácii sa vyjadril ekonóm spoločnosti Finlord Boris Tomičiak, podľa ktorého Slovensko nie je v pozícii lídra, ktorý by dokázal viesť rozhovory smerujúce k nejakému dlhodobejšiemu cieľu, čo by bolo umocnené nejednotnou vládou. „Naši i zahraniční politici budú potom radi, keď sa naše šesťmesačné trápenie skončí. Cieľom Slovenska by v takomto prípade mala byť neutrálna politika založená na mnohých stretnutiach, ale bez reformných rozhodnutí. Tak aspoň vyvoláme domnienku, že niečo riešime,“ opisuje Tomčiak výzvu, ktorú by Brexit slovenskej diplomacií priniesol.

     

    - Reklama -