Odpor proti fašizmu je diamantovým pilierom našej štátnosti, vyhlásil Fico

    0
    Robert Fico komentuje výsledky volieb (Autor: SITA)

    Šéf kabinetu pripomenul význam Slovenského národného povstania, ktoré ukázalo, akú vnútornú silu ľudia žijúci na Slovensku mali. “Je našou povinnosťou, do slova a do písmena, urobiť všetko pre to, aby tento základný pilier štátnosti Slovenskej republiky nikto neoslaboval,” dodal. Fico sa zároveň priznal, že ho “zamrazilo” pri výsledkoch volieb do vyšších územných celkov v Banskobystrickom kraji. “Ale ak som sa pozrel teraz na výsledky v niektorých obciach Slovenska, kde keď sa človek ráno zobudí, by nemal zaváhať, tak prestávam niektorým veciam rozumieť,” dodal. “Ak v Ostrom Grúni strana, ktorej predstaviteľ hovorí, že v podstate bol Hitler fajn chlapík, že holokaust je obyčajný výmysel, že sú to rozprávky, a takáto strana získa takmer jednu pätinu hlasov v obci, ktorá bola vypálená, ktorá je symbolom toho, aké zverstvá fašizmus dokázal napáchať, tak mali by sme byť všetci v pozore,” vyhlásil Fico, podľa ktorého už nejde o to, či bude rovná daň alebo nebude, ale ide o to, či začneme sami spochybňovať to, na čom stojí naša Slovenská republika. 

    Premiér dodal, že dnešný deň má v histórii SR svoje mimoriadne negatívne miesto a slovenský štát rokov 1939 až 1945 považuje za štát, ktorý bol satelitom Nemecka, pričom vtedajší prezident Jozef Tiso prisluhoval fašistickému Nemecku. “Zdá sa, že budeme musieť robiť podstatne viac, budeme musieť využívať všetky demokratické spôsoby, ako zastaviť tieto nezmysly, ako zastaviť procesy, ktoré sa rozbehli. Možno zlyhali rodičia, možno zlyhali učitelia, možno sme zlyhali my. Možno sme neurobili dosť pre to, aby sa na Slovensku o tom dostatočne hovorilo. Toto je pre mňa čiara, ktorú nemienim v žiadnom prípade prekračovať, nemienim ju tolerovať. Budem pravidelne vyvíjať všetky možné iniciatívy, aby sa už niečo podobné neopakovalo,” dodal Fico. 

    K dnešnému dňu podpísali osobnosti aj prehlásenie k “oslavám” vzniku Slovenského štátu. “Dnes, 14. marca si Slovensko pripomína jeden z najtragickejších okamihov svojej histórie, vznik fašistického Slovenského štátu, ktorý bol plne kontrolovaný hitlerovským Nemeckom. Časť obyvateliek a obyvateľov bola zbavená ľudskej dôstojnosti a všetkých práv, okradnutá o majetok a fyzicky zlikvidovaná. K tomuto odkazu sa niektorí občania a niektoré občianky Slovenska, vyhlasujúci sa za slušných ľudí, stále hlásia,” píše sa v prehlásení.

    Ako sa ďalej píše, títo ľudia si pripomínajú tento dátum a hlásajú, že vazalský vojnový štát zabezpečoval ľuďom dobrý život. Násilie a vraždenie však nemá nič spoločné ani s dobrým životom, ani so slušnosťou. “Spoločnosť, ktorá umožní, aby bola časť jej obyvateľstva zbavená akýchkoľvek práv – vrátane práva na život, je spoločnosťou strachu a násilia, v ktorej sa obeťou v ktorejkoľvek chvíli môže stať ktokoľvek. Nemusíte byť členom či členkou režimom oficiálne nenávidenej menšiny. A dôkazov nájdeme v dejinách viac než dosť. Vo väzeniach, pracovných táboroch a pred popravčími čatami sa ocitlo aj mnoho tých, čo sa považovali za hrdých Slovákov a hrdé Slovenky. Stav permanentnej represie a tichej občianskej vojny nemôže priniesť nič iné než neustálu prítomnosť smrti, špehovania, udávania a paranoje,” uvádza sa ďalej.

    Podľa signatárov nie je dôvod pochybovať, že ak by sa priaznivci tejto ideovej „tradície“ dostali k moci, nastolili by neľudské životné podmienky znova. “Stačí si všímať, ako blízko majú k násiliu a jeho glorifikácii ich najviditeľnejší predstavitelia. Zaplietajú sa do pouličných bitiek, súbojov futbalových chuligánov a vyzývajú k fyzickej likvidácii rôznych skupín obyvateľstva. Neženie ich túžba tvoriť a rozvíjať slovenskú štátnosť, kultúru, vzdelanosť a ďalšie pozitívne spoločenské hodnoty. Prehovára z nich len zloba, deštruktívnosť a nenávisť. Sú hrozbou pre všetkých, ktorí dávajú pred násilím a represiou prednosť demokracii, slobode a porozumeniu,” upozorňujú. Toto prehlásenie medzi mnohými podpísali napríklad aj čestný predseda UZ ŽNO Pavel Traubner, sociologičky Silvia Porubänová a Zuzana Kusá, spisovateľ Michal Hvorecký či herečka Zuzana Kronerová. 

    - Reklama -