Putin nie je úplne hlúpy a ľudstvo nie je od základu zlé. Americký prezident a jeho čudný pohľad na realitu. Ostanú s Putinom kamoši?

    0
    Bolo rozhodnutie nepodporiť pozemnú inváziu v Sýrii správne alebo nie? Debata na túto otázku sa vo vysokých politických kruhoch rozvírila po vydaní série rozhovorov s prezidentom Barackom Obamom ešte viac, ako je to v uplynulých mesiacoch obvyklé. Ťažkosti, úspechy aj vízie Obamovej zahraničnej politiky rozoberá v rozsiahlej analýze, ktorá má vyše 20-tisíc slov, denník The Atlantic.   

    Obamov prehnaný optimizmus 

    Z rozhovoru vyplýva optimizmus šéfa Bieleho domu, ktorý verí, že z dlhodobého historického hľadiska sa udalosti vyvíjajú v prospech amerických záujmov a hodnôt. Podľa amerického spravodajského portálu Vox.com si Obama dobre uvedomuje, že jeho úlohou je tento trend udržiavať a nepúšťať sa do riskantných krokov, akým by bola prípadná pozemná intervencia NATO v Sýrii. 
     
    Obama v jednom zo série rozhovorov pre americký The Atlantic tvrdí, že verí v akúsi dobrotu väčšiny ľudstva. „Nie som z tých, ktorí si myslia, že ľudstvo je od základu zlé, verím, že je na svete viac dobrých ako zlých ľudí a ak sa pozriete na trajektóriu histórie, som optimistický, verím, že celkovo je ľudstvo menej násilné, oveľa tolerantnejšie, zdravšie, empatickejšie a schopnejšie zvládať rozdiely,“ uviedol Obama. 

    Obamovo priznanie 

    Rovnaký optimizmus prejavil Obama už pred dvomi rokmi, keď tvrdil, že Spojené štáty sú bezpečnejšie ako kedykoľvek v minulosti. Chválil sa rozptýlením ruskej agresie na Ukrajine a zahral do autu chaos na Blízkom východe ako nič nové. „Naše hodnoty, vodcovstvo, vojenská moc, ale aj naša diplomacia a sila našej kultúry je tým, čo nás prenesie cez tieto zložité časy tak ako v minulosti a sľubujem vám, že veci sú teraz oveľa menej nebezpečné ako pred 20, 25 alebo 30 rokmi,“ tvrdil s rovnakou dávkou optimizmu Obama ešte pred dvomi rokmi
     
    Obama však priznáva, že je sklamaný z prístupu viacerých amerických spojencov v Perzskom zálive aj v Európskej únii, ktorí sa podľa neho snažia zatiahnuť USA do sektárskeho konfliktu, ktorý má len málo spoločného so záujmami USA.

    Obama o Putinovi 

    V prípade Ruska volí Barack Obama vždy len diplomatické cesty a okrem sankcií sa Moskva za jeho vlády žiadnych ráznejších gest nedočkala. Biely dom veľmi vlažne prijal aj súčasné rozsiahle nasadenie ruského letectva na Blízkom východe. Obama však v jednom z rozhovorov jasne povedal, aká je jeho mienka o Vladimirovi Putinovi. „Neustále chce byť vnímaný ako nám rovný a spolupracujúci s nami, lebo nie je úplne hlúpy. Chápe, že celková pozícia Ruska vo svete významne ochabuje a fakt, že obsadil Krym a snaží sa podporovať Asada, z neho zrazu nerobí významného hráča,“ tvrdí Obama. 
     
    Šéf Bieleho domu je podľa portálu Vox.com optimista a verí, že je v Putinovom záujme podvoliť sa americkému videniu sveta a rovnako je presvedčený aj o tom, že Spojené štáty sú schopné túto predstavu Putinovi nanútiť
     
     
     
    - Reklama -