Vraždiť, popravovať a útočiť v mene radikálneho islamu, to je nový módny hit medzi francúzskou mládežou, ktorý láka viac dievčatá

    0
    Moslimské ženy. Ilustračné foto (Autor: ReproFoto: Youtube)

    Pre mladých Francúzov už nie je pripojenie sa k teroristom či radikálom východiskom z ich často zlej spoločenskej situácie, ale ide stále častejšie o akýsi módny trend, ktorým sa môžu pochváliť medzi rovesníkmi a takýto trend je podľa bezpečnostných zložiek oveľa väčšou hrozbou ako snahy propagandistov takzvaného Islamského štátu o verbovanie mladých ľudí v Európe.

    Dievčatá v útoku

    Cieľom propagandy sú najmä mladí ľudia, ktorí sú ochotní počúvať radikálnych klérikov a myslia si, že sa extrémnymi názormi vyčlenia zo spoločnosti. Oveľa horší je podľa spravodajskej agentúry AFP fakt, že vo Francúzsku sa na stranu radikálnych islamistov v poslednom čase stále častejšie prikláňajú dievčatá a mladé ženy.

    Štatistika počtu mladých žien a dievčat, ochotných pridať sa k islamským radikálom, pritom rastie priamo úmerne s vekom. Čím mladšie sú dievčatá, tým viac sa medzi ich rovesníčkami nájdu také, ktoré inklinujú k islamskému extrémizmu. „Medzi neplnoletými predstavujú až 55 percent, ktorí chcú podniknúť alebo už podnikli toto dobrodružstvo, práve ženy,“ uviedol utajený vysokopostavený zdroj z prostredia francúzskych protiteroristických jednotiek pre AFP.

    Láka ich násilie…

    Sen, že sa jedného dňa dostanú do Sýrie, sa však u mnohých žien či dievčat nekončí pri tom, že sa chcú stať takzvanými „nevestami džihádu“ a vydať sa za militantov. Stále viac žien, ktoré najčastejšie končia práve ako manželky džihádistov, prahne v uplynulom čase po skutočnom boji v prvých líniách.

    Život za zatvorenými dverami a pod závojom zakrývajúcim celé telo neláka až toľko žien, ale vo Francúzsku sa údajne nájde stále viac takých, ktoré doslova prahnú po krvi a chcú zažiť kruté boje na vlastnej koži. Aspoň to tvrdí francúzsky sociológ Farhad Khosrokhavar na základe nového výskumu, ktorý urobil medzi tínedžermi vo Francúzsku.

    Vrahovia vzorom pre mládež

    Podľa sociológa už nie sú násilie a brutalita doménou mužov a ku krvavým trestným činom sa v uplynulých rokoch stále častejšie uchyľujú aj ženy. „V minulosti bolo násilie čisto mužský fenomén, ale táto generácia sa na veci pozerá inak,“ tvrdí francúzsky sociológ Farhad Khosrokhavar. Podľa neho ide o veľmi nebezpečný trend, ktorý sa nebude dať len tak ľahko zastaviť.

    Najhorší je podľa sociológa fakt, že mladí ľudia a stále častejšie ženy si vyberajú ako svoje vzory práve radikálnych islamistov a to môže znamenať problém nielen pre túto, ale aj nasledujúce generácie. „Hovoril som s viacerými mladými ľuďmi, ktorí mi otvorene povedali, že ich ideálom je Kuachi,“ uviedol sociológ. Práve bratia Kuachiovci boli páchateľmi krvavého masakru v parížskej redakcii satirického magazínu Charlie Hebdo.
    (Text pokračuje pod videom)

    Ženy v útoku

    Stáť v úzadí a starať sa militantom o teplo domova, po tom francúzske ženy a dievčatá zfanatizované islamskými radikálmi už netúžia. Oveľa viac chcú byť mučeníkmi, ktorí padnú v prvej línii tak ako spomínaní bratia Kuachiovci, zodpovední za krviprelievanie v redakcii Charlie Hebdo. „Nechceme byť ich ženami či priateľkami, snívame o tom, že budeme ako samotný Kuachi,“ zverili sa sociológovi mladé ženy, ktoré zlákali myšlienky radikálov.

    Podľa sociológa Farhada Khosrokhavara hrá v radikalizácii mladých žien a dievčat dôležitú úlohu aj sexuálna príťažlivosť, lebo viaceré v prieskume uviedli, že ich už unavujú „nedospelí mladí chlapci“, ktorí ich na Západe obklopujú. „Je to nový kult hrdinstva a mužnosti. Mladí džihádisti sa pre tieto tínedžerky stávajú mužskými idolmi. Chcú jednoducho partnerov s tradičnými chlapskými prednosťami,“ uzatvára sociológ.

    Nová móda?

    Druhú stranu mince však odhaľuje britská výskumníčka Erin Marie Saltmanová, autorka knihy Kým nás martýrstvo nerozdelí (Till Martyrdom do us Part), v ktorej opisuje, ako ženy lákajú na stranu IS aj pomocou argumentov, apelujúcimi napríklad aj humanitárnou pomocou pre trpiacich bojovníkov džihádu.

    Dôvodov, prečo sa mladé ženy z Francúzska stále častejšie pridávajú k radikálnym islamistom, je podľa Saltmanovej viacero. „Nebolo by správne považovať tieto ženy len za nevesty džihádu, ich dôvody, prečo to robia, sú oveľa rôznorodejšie,“ tvrdí britská sociologička z Inštitútu pre strategický dialóg. Niektoré dievčatá a ženy podľa Saltmanovej skutočne veria, že moslimovia na celom svete sú prenasledovaní a chcú sa preto stať súčasťou snáh o „záchranu budúcnosti moslimov“ na celom svete. „Je to skoro ako subkultúra. Niečo ako punk rock. Je to jednoducho proti systému pridať sa na stranu deviantného hnutia,“ dodáva Erin Marie Saltmanová z Inštitútu pre strategický dialóg.

    - Reklama -