Minister vojny IS mal špeciálny výcvik od americkej armády, teraz je vraj mŕtvy, ale také správy tu už boli…

    0
    Omar Šíšání je hneď po samozvanom kalifovi Abu Bakr-Bagdádím pravdepodobne najznámejšou vedúcou postavou Islamského štátu. Šíšání podľa spravodajských informácií zastával v IS post ministra vojny. Jeden z hlavných mozgov militantov sa mal údajne stať obeťou nedávnych leteckých útokov USA v Sýrii.

    Prišli o kľúčového hráča?

    Ak je Omar Šíšání skutočne po smrti, môže to pre teroristov z takzvaného Islamského štátu znamenať veľké problémy. Práve tento muž celé roky zabezpečoval pre IS posily z kaukazského regiónu, odkiaľ sám pochádza a bez neho nebudú mať militanti taký ľahký prístup k novým silám spoza Kaukazu. 
     
    Minister vojny Islamského štátu pritom nie je v boji žiaden nováčik. Pred tým, ako sa stal jedným z vysokopostavených veliteľov teroristickej organizácie, pôsobil Šíšání mezi protiruskými rebelmi v Čečensku. Najprv bojoval po boku čečenských povstalcov proti Rusku a neskôr sa stal členom gruzínskej armády
     

    Americký tréning 

    Ešte pred tým, ako sa stal súčasťou IS, podstúpil Omar Šíšání špeciálny vojenský výcvik v radoch gruzínskej armády a práve tam sa z neho stal člen špeciálnych jednotiek. Od roku 2006 až do roku 2010 Šíšáního školili inštruktori z amerických špeciálnych jednotiek, ktorí v tom čase pôsobili v Gruzínsku a trénovali tamojších vojakov pre prípad vypuknutia vojny s Ruskom. 
     
    Práve Šíšání je jednou z najznámejších tvárí Islamského štátu. So svojou typickou ryšavou bradou a bledou pokožkou medzi militantmi z Blízkeho východu doslova svieti a IS ho často ukazoval aj na propagandistických fotografiách. Známa je napríklad jedna, na ktorej Šíšání vystupuje z amerického vojenského vozidla Humvee, ktorá pochádza ešte z roku 2014, keď sa Islamskému štátu darilo obsadzovať rozsiahle územia v Iraku aj Sýrii. 

    Oslavné fotografie z dielne propagandy militantov, na ktorých vysokopostavený muž IS s typickou ryšavou bradou pózuje pri ukoristených zbraniach nepriateľov, sú však už minulosťou. Militanti sa v Sýrii museli dať na viacerých miestach na ústup a preskupujú sa v susednej Líbyi aj Iraku. 

    Skvelý taktik?

    Vďaka špeciálnemu výcviku, ktorý získal v gruzínskej armáde od amerických inštuktorov, vynikal Šíšání vo viacerých aspektoch boja. Dokázal podľa svojich bývalých kolegov odhadnúť nepriateľa aj vývoj situácie na bojisku. „Bol perfektný vojak od prvého dňa a všetci sme vedeli, že je hviezda. Trénovali nás americké špeciálne jednotky a on bol hviezdne dieťa,“ uviedol jeden zo Šíšáního bývalých kolegov z gruzínskej armády pre americký portál McClatchy DC. 
     
    Šíšání však nebol až také „hviezdne dieťa“, za aké ho považovali ľudia v gruzínskej armáde. Pred piatimi rokmi ho odsúdili na 15 mesiacov väzenia za nelegálne pašovanie zbraní. V roku 2012 sa dostal na slobodu, ušiel z Gruzínska a vydal sa cez Turecko do Sýrie.

    Šíšání vraj nie je alebo nebol len taký obyčajný radový veliteľ IS. Podľa amerického Ústavu pre ochranu demokracií bol jedinečným veliteľom. „Šíšání je v určitom zmysle unikátny veliteľ IS. V provincii Anbar (západný Irak) sa spolieha na veľmi malé jednotky, ktoré vynikajú rýchlosťou a pohyblivosťou, zasiahnu viacero cieľov a pokúsia sa ustúpiť, aby vylákali nepriateľa, ktorého potom naženú do pasce alebo ho prenasledujú,“ uviedol Daveed Gartenstein-Ross z Ústavu pre ochranu demokracií. 

    Práve taktika malých ozbrojených skupín militantov, ktorí podnikajú viacnásobné útoky na rôzne ciele, sa podľa expertov Islamskému štátu vyplatila v Iraku. Napriek leteckým útokom spojencov IS stále kontroluje nemalú časť irackej provincie Anbar na západe krajiny.
     
    - Reklama -