Pozor. Vladimírovi Putinovi rastie v Rusku opozícia, ktorá sa ale Západu asi páčiť nebude

    0
    Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie (Autor: SITA)

    “Ruskí komunisti začínajú vo svetle septembrových volieb do ruskej Dumy dvíhať hlavy a plniť funkciu skutočnej opozície. Zatiaľ čo v minulosti sa obmedzovali na výzvy pre väčšiu podporu dôchodcov a vojnových veteránov, teraz sa však už odvážia upozorňovať na vládnu korupciu a nekompetentnosť vysokých úradníkov a dokonca navrhujú protikorupčné opatrenia, “konštatuje Galeotti. Jedným z týchto opatrení je zabrániť obvineným ministrom z korupčného konania v tom, aby sa niekedy mohli vrátiť do vlády či do vyšších úradníckych funkcií.

    Galeotti v tejto súvislosti pripomína prípad bývalého ministra obrany Anatolija Serdjukova, obvineného v roku 2012 zo sprenevery vo výške 100 miliónov dolárov. Serdjukova sa napriek týmto závažným obvineniam stal v minulom roku šéfom štátneho podniku Rostec. “Komunisti tiež stoja za návrhom zákona, podľa ktorého by sa rodinní príslušníci vysokých štátnych úradníkov nemohli usilovať o možnosť podnikať v odbore, ktorý súvisí s výkonom práce ich príbuzného. Niečo také je v západných demokraciách úplne bežné, ale v Rusku ide o novinku, “komentuje ironicky Galeotti.

    Podľa Galeottiho tieto zákony síce nikdy nenadobudnú platnosť, ale kľúčové je, že komunisti týmito samotnými návrhmi spochybňujú súčasný status quo a profilujú sami seba ako protikorupčnú stranu. “Ťažko veriť, že by bol za toto komunistické vzopätie zodpovedný dlhoročný šéf strany Gennadij Zjuganov, ktorý sa pred dvadsiatimi rokmi uchádzal o prezidentský úrad a bol porazený Borisom Jeľcinom. Od tej doby však jeho bojovnosť značne ochladla a aj napriek občasnej kritike prezidenta Putina v Dume, on a jeho kolegovia súhlasili s vládou. “

    “Za zmenou stojí mladá generácia komunistov, ktorú tvoria ľudia vo veku medzi dvadsiatimi až tridsiatimi rokmi. Sú nespokojní s vývojom v krajine a skôr než k sovietskym komunistom, majú bližšie k európskym sociálnym demokratom. Namiesto násilného uchopenia moci a likvidácii kulakov usilujú o progresívne zdanenie a zmenšovanie priepasti medzi bohatými a chudobnými, “tvrdí Galeotti s tým, že v Spojených štátoch by títo ľudí zrejme volili demokratického kandidáta na prezidenta Bernieho Sandersa. “Samotný Zjuganov teraz hovorí o okamihu pravdy a vyzýva k zjednoteniu ľudových vlasteneckých síl proti prokremeľskému bloku.”

    Podľa Galeottiho je príliš skoro  hovoriť o tom, či  tento nový vietor komunistov, môže prinútiť Kremeľ, aby upustil od zahranično-politických dobrodružstiev a venoval sa viac domácej agende, ale možné to celkom určite je. “Ruský politický a spoločenský systém by sa tým síce nijako radikálne nezmenil k lepšiemu, ale paradoxne komunisti môžu prispieť k reformám a upevneniu demokracie v krajine,” uzatvára Galeotti.

    Pôvodný text TU

    - Reklama -