Podraz na Trumpa. Tu je scenár

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Donald Trump teraz žne jedno predvolebné víťazstvo za druhým a rúca zavedené chápanie politického systému. To pre neho ani v najmenšom neznamená automatické víťazstvo. Nie snáď preto, že by nevyhral,“ namieta Jan Macháček a dodáva, že si to republikánsky establishment skrátka neželá.

    Trump by totiž mohol zatriasť celým systémom, na ktorý sú vládnuce elity zvyknuté. Nejde tak ani o jeho verejné vystupovanie, ale o možné následky jeho výhry. Mohol by totiž pretrhnúť zabehnuté mocensko-ekonomické väzby.

    Keby ho však vyhodili z republikánskej kandidátky, stále mu zostáva možnosť kandidovať ako nezávislý. Na to však Trump nemá dostatok financií. Podľa jeho osobného majetkového priznania má Trump (len) 300 miliónov dolárov v hotovosti a obchodovateľných cenných papieroch. A prezidentská kampaň (áno, ešte sa len začne!) bude stáť miliardu dolárov. 

    Preto by musel Trump začať rozpredávať svoj majetok, nemožno však odhadnúť, kam až je pre prezidentskú funkciu ochotný zájsť. Macháček však pripomína, že existujú inštitúcie ochotné človeka okamžite založiť v prípade, že založí nehnuteľnosť. Každopádne fundraising by pokazil Trumpov imidž, ktorý hovorí, že si všetko platí sám.

    Macháček následne uvádza článok amerického ekonóma Paula Krugmana, ktorý sa zaoberal rozpormi v Republikánskej strane. Jej niekdajší líder Mitt Romney totiž nedávno kritizoval Donalda Trumpa za jeho nedokonalú ekonomickú koncepciu, ktorá by podľa neho zvýšila ceny, zabila export a prinútila podnikateľov všetkých druhov k úteku z Ameriky.

    Ten istý Mitt Romney však kedysi obdivoval práve Donalda Trumpa a jeho neobyčajnú schopnosť rozumieť tomu, ako funguje ekonomika, pričom sám tvrdil to, čo Trump teraz, že Čína manipuluje menou. Okrem toho podľa Krugmana sa obaja rozumejú ekonomike ako hus do piva.

    Informácie priniesli lidovky.cz

    - Reklama -