Ohrozuje Kotlebov úspech bezpečnosť štátu? Na jeho sile má podiel i Fico. A Kiska urobil veľkú chybu, keď šéfa ĽS Naše Slovensko k sebe nepozval. Analytici prehovorili

    0
    Predseda ĽS Naše Slovensko Marian Kotleba (Autor: SITA)

    Do parlamentu poslalo ĽS Naše Slovensko Mariana Kotlebu takmer 210-tisíc ľudí, z nich je viac ako polovica stredoškolsky vzdelaných a viac ako štvrtina prvovoličov. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného je za tým radikalizácia mládeže. Jej názory na sociálnych sieťach hovoria, že zahraničnú politiku USA považujú za nebezpečnú a agresívnu, podobne ako kotlebovci. Práve americký vplyv na riešenie situácie na Ukrajine, severe Afriky i Blízkom východe odštartoval podľa analytika obrovskú vlnu utečencov, ktorá postihla Európu. “Zatiaľ je to len jediná strana v parlamente, ale celkovo ide o fenomén, ktorý prechádza naprieč vzdelanostným spektrom občanov. ĽS Naše Slovensko volili vysokoškoláci, stredoškoláci, dôchodcovia, ale prechádza tiež sociálnymi kategóriami. Hlas mu dali aj zamestnanci aj živnostníci, lebo sú frustrovaní a niekto za tento neporiadok v štáte predsa môže,” vysvetlil Žitný.

    Zhodnotil aj konanie prezidenta Andreja Kisku, ktorý sa po voľbách odmietol stretnúť s Marianom Kotlebom ako jediným zo všetkých straníckych lídrov, ktorí uspeli vo voľbách. “Pre prezidenta bola situácia, či pozvať Mariana Kotlebu na stretnutie veľmi nepríjemná, nechcel by som byť v jeho koži,” uviedol Žitný. “Táto hrubá chyba môže však kotlebovcom nahnať ďalších voličov,” dodáva. Analytik Žitný vysvetlil, že v čase, keď Kiska nastupoval do úradu, tvrdil, že bude predsa prezidentom všetkých občanov. V stanovisku pre ParlamentnéListy.sk hovorca prezidenta Roman Krpelan uviedol: “Prezident nevidí dôvod stretávať sa s extrémistami.”

    Podľa Žitného k celkovej radikalizácii prispel aj premiér Fico, ktorý sa voči týmto náladám za štyri roky nevyhraňoval. Žitný tvrdí, že signály od politických elít aj po voľbách občanom neukazujú, že sa niečo mení. Politickí lídri predvádzajú zatiaľ len to, že sa medzi sebou nevedia dohodnúť. “Sulík vyzýva iných, aby urobili hrubú čiaru, ale on sám ju nechce v súvislosti s Ficom urobiť,” dodal. Bezprostredné ohrozenie vzťahov s bezpečnostnými štruktúrami Slovensku, ako uviedol analytik, priamo nehrozí, kedže Kotleba  zrejme nebude vo vláde a v parlamente zatiaľ nie je viac extrémisticky zmýšľajúcich strán.

    Je to účet, ktorí mladí vystavili politikom za inváziu imigrantov

    Bezpečnostný analytik Jaroslav Naď zhodnotil, že zatiaľ všetky medzinárodné organizácie, ktorých je SR členom, rešpektujú legitímne výsledky volieb slovenských občanov. “Samozrejme sa im nepáči, že v slovenskom parlamente budú zastúpení neonacisti a ultrapravicoví extrémisti,” dodal. Naď si myslí, že  strana, ktorá má dlhodobo extrémistické a neonacistické názory a prejavy, by ako člen vlády spôsobila Slovensku veľké problémy na medzinárodnej scéne. Problémom by boli nielen vzťahy s EÚ, špeciálne pred a počas predsedníctva SR v Rade EÚ, ale aj vzťahy s NATO, a to aj z pohľadu ochrany utajovaných skutočností a prípadného úniku utajovaných informácií mimo NATO, vysvetlil.

    “Nie sme ani prvou, ani poslednou krajinou v EÚ, ktorá má takúto stranu v parlamente,” skonštatoval bezpečnostný konzultant Juraj Zábojník. Nepredpokladá, že by sa kotlebovci dostali do vlády. Pokiaľ však budú ostatné politické subjekty robiť takú politiku ako doteraz, nevylučuje, že v blízkej budúcnosti sa situácia zmení. A to možno už v predčasných voľbách, ak nejaké budú. “V roku 2005 policajné zložky Mariana Kotlebu miernymi donucovacími prostriedkami eskortovali v policajnom aute a teraz sa krok za krokom dostal do parlamentu. Získal viac hlasov ako mnohí egoistickí politici, ktorí sa pred voľbami už videli, ako zostavujú vládu,” dodal Zábojník.

    Vstup kotlebovcov do parlamentu je podľa neho zrkadlo pre politikov, ktorí situáciu nechceli vidieť takú, aká reálne je. “Mladí ľudia, naše deti uvažujú konštruktívne a ekonomicky a pokiaľ im niekto predkladá teoretické frázy a je zahľadený do seba, lebo pôsobil v Bruseli, tak ich to nezaujíma. Je to už iný volič a inak sa díva na svet,” hovorí o širšom pozadí eskalácie radikálnych nálad v spoločnosti Zábojník. “Mladí ľudia za inváziu migrantov a nečinnosť i naivitu európskych lídrov vystavili vo voľbách účet.”

    - Reklama -