Európska únia chce opäť raz zachraňovať Schengen… Tentokrát takto

    0
    Rokovanie európskych ministrov o osude Schengenského priestoru (Autor: SITA)

    Avramopulos tvrdí, že je v ohrození projekt, ktorý bol budovaný posledných 60 rokov. Uzatvorenie hraníc by malo obrovský finančný dosah na súčasných členov Schengenu, konkrétne by to podľa prepočtov Bruselu znamenalo stratu 18 miliárd eur ročne, informuje portál dw.com. Tieto náklady zahŕňajú spomalenie prepravy státím na hraniciach, čo by ju predražilo. Očakáva sa tiež zníženie vzájomného turizmu a zadarmo by neboli ani pohraničné stráže.

    Plán Európskej únie spočíva v nasadení jednotiek agentúry pre pohraničnú stráž Frontex do gréckych vôd. V praxi majú byť tieto jednotky nasadzované v postupných vlnách až do decembra tohto roku. Predpokladá sa, že zvýšený počet strážcov námorných ciest do Grécka eliminuje možnosť nelegálneho vniknutia do schengenského priestoru zo strany migrantov.

    Turecko je dôležité

    Efektívna eliminácia ekonomických migrantov a ich oddelenie od tých, ktorí majú skutočne nárok na azyl v Európe, musí prebiehať ešte pred vstupom do gréckych vôd, ideálne ešte na tureckom území. Turecko konečne nedávno vyhostilo prvých tristo nelegálnych migrantov. Turecko má však už teraz problém zvládať 2,7 milióna Sýrčanov ubytovaných na svojich južných hraniciach.

    Kľúč k udržaniu Schengenu je teda umožnenie Turecku, aby mohlo zvládnuť deportáciu migrantov. Pre EÚ je výhodnejšie Turecko finančne podporovať ako liať peniaze do neefektívnych riešení na vlastnom území. O podobných plánoch sa hovorí už strašne dlho, avšak migračná vlna nepoľavuje a široká verejnosť začína strácať aj posledné ilúzie o schopnosti EÚ migračnú krízu aj skutočne vyriešiť. 

    - Reklama -