Prostitútky by nemali byť vnímané ako kriminálničky, myslí si britský politik. Legalizujme „sex priemysel“, vyzýva

    0
    Jeremy Corbyn predseda Labouristickej strany (Autor: SITA)

    Podľa Corbyna by nemali byť prostitútky vnímané ako kriminálničky. „Som za dekriminalizáciu sexuálneho priemyslu. Nechcem, aby boli ľudia v tomto priemysle kriminalizovaní,“ vyjadril sa Corbyn. V skutočnosti nie je na väčšine územia Veľkej Británie samotný akt prostitúcie nelegálnym ani v súčasnosti. Výnimku tvorí Severné Írsko, ktoré v roku 2014 prijalo legislatívu stavajúcu akýkoľvek akt prostitúcie mimo zákona. Vo zvyšku Veľkej Británie sú mimo zákona postavené aktivity ako vlastnenie nevestinca či ponúkanie sexuálnych služieb na verejných priestranstvách.

    V Európe sa nachádzajú viaceré krajiny, kde je prostitúcia legalizovaná a regulovaná štátom. Prostitútky v Nemecku či Holandsku tak napríklad podliehajú zdaneniu alebo sú nútené podstupovať pravidelné zdravotné prehliadky. Podobný stav v Británií však neschvaľujú viaceré labouristické poslankyne a oponujú Corbynovi.

    Prostitúcia je zneužitie

    „Muži vravia, že by sme mali dekriminalizovať násilie páchané na ženách. Prečo by to tak malo byť, muži?“ uvádza na Twitteri v reakcii na Corbynovo vyhlásenie poslankyňa Jess Philips. Iný príspevok na tejto sociálnej sieti k diskusii pripája poslankyňa Harriet Harman: „Prostitúcia je zneužitie, nie práca či priemysel. Ženy by mali byť chránené a muži trestaní.“

    Plná legalizácia prostitúcie je agendou Združenia anglických prostitútok, ktoré podporujú Corbynovo vyjadrenie a podporuje ich aj organizácia Amnesty International. Praktické skúsenosti z iných krajín, ktoré prostitúciu plne legalizovali, hovoria, že legálne registrovaných prostitútok je len zlomok a väčšina žien vykonávajúcich prostitúciu poskytuje svoje služby nelegálne aj naďalej.

    Pôvodný článok nájdete TU.

    - Reklama -