Obama sľuboval, že Ukrajinu neprenechá Putinovi, realita je však iná, varuje zahraničný server

    0
    Barack Obama, prezident USA a Joe Biden, viceprezident USA (Autor: SITA)

    „Dva roky po prozápadných protestoch, ktoré zvrhli vládu v Kyjeve, rozzúrili ruského prezidenta Vladimira Putina a spôsobili medzinárodnú krízu, je politika Baracka Obamu v troskách – obeť Putinovho oceľového zovretia, nepokoje v Sýrii či Islamský štát a kolísavá ochota európskych spojencov angažovať sa v boji proti nemu,“ vymenúva server Politico kroky, ktoré sa prezidentovi USA nepodarili.

    Napriek tomu, že Obama v minulosti vyhlasoval, že neprenechá Ukrajinu Putinovi, pretože by to mohlo ohroziť súčasné medzinárodné usporiadanie, realita vyzerá inak. Ukrajinský parlament dnes pripomína skôr boxerskú arénu a to je presne to, čo sa Vladimirovi Putinovi hodí. Podľa republikánskeho senátora Boba Corkera a ďalších Obamových kritikov urobil Obama chybu, keď odmietol vyzbrojiť ukrajinskú vládu, ktorá sa tak nemohla porátať so separatistami podporovanými Ruskom. Putin preto nebol nútený „zaplatiť patričnú cenu“, ktorá by ho možno od akcie na Ukrajine odradila.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Zdá sa, že americká administratíva sa stále spolieha na dohody z Minska. V tejto chvíli to však vyzerá, že ukrajinská vláda sa zrúti, čo rozhodne nie je v záujme Západu. V decembri 2015 prišiel americký viceprezident Joe Biden do Kyjeva a apeloval na tamojšiu vládu, aby vykonala potrebné reformy, zachovala demokratické zásady a ukázala svetu, že sa to dá. To však Biden netušil, čo príde. Len dva dni potom, keď z Kyjeva odišiel, došlo v parlamente k divokej bitke.

    „Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyzval premiéra Arsenija Jaceňuka na rezignáciu, ale samotný Porošenko nie je oveľa populárnejší a čelí kritike, že robí príliš málo v boji proti korupcii,“ dopĺňa server. „Rusko radostne využíva politický zmätok v Kyjeve a tvrdí, že tamojšia vláda nie je schopná realizovať kroky plynúce z dohôd z Minska,“ dopĺňa. Niektorí západní predstavitelia však dávajú Moskve čiastočne za pravdu. Problémy v kyjevskej vláde oslabujú jej akcieschopnosť.

    Aj dohody z Minska sú v tejto chvíli v troskách. Obe strany na Ukrajine znovu bojujú. Americká administratíva si však teraz nie je istá, či do toho separatistov podnecuje pán z Kremľa alebo či separatisti konajú na vlastnú päsť. A ukrajinská vláda má šancu situáciu vyriešiť len v prípade, že bude stabilná a akcieschopná. Západu ani demokratickej vláde v Kyjeve rozhodne nepomôže, keď bude kabinet pripomínať „klub bitkárov“.

    - Reklama -