Rakúsky minister: Prísne opatrenia môžu pomôcť vyriešiť problémy s utečencami

    0
    Utečenci smerujúci do Rakúska (Autor: SITA)

    V rozhovore, ktorý agentúre poskytol pred pondelňajším samitom EÚ a Turecka k utečeneckej kríze, zdôraznil, že počet utečencov prichádzajúcich do Európy by sa veľmi rýchlo znížil, ak by sme tých ľudí zastavili v Grécku.

    Konzervatívny rakúsky minister v rozhovore obhajoval prísnu pohraničnú politiku svojej krajiny a balkánskych štátov, v dôsledku ktorej uviazli utečenci v Grécku.
    Kurz povedal, že ho povzbudila výzva predsedu Európskej rady Donalda Tuska, adresovaná potenciálnym ekonomickým migrantom, aby zostali doma, a tiež nedávne vyjadrenie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, v ktorom sa vyslovila proti pohybu utečencov po balkánskej trase z Grécka do západnej Európy.
    Takéto prístupy nás konečne posúvajú správnym smerom,“ povedal Kurz pre DPA.

    V strednodobom termíne by krajiny, ktoré sú v súčasnosti proti prerozdeľovaniu utečencov, mohli byť pripravené na ich prijatie,“ pokračoval. Avšak takéto rozdeľovanie nie je reálne, kým bude ich prílev taký vysoký a kým sú si krajiny vedomé toho, že takáto politika (posúvania migrantov ďalej) vyústi v príchod stále ďalších migrantov,“ dodal.

    Kurz odmietol obavy, že rakúske hraničné obmedzenia a opatrenia, ktoré prijali balkánske krajiny, vyvolali v Grécku humanitárnu krízu. Pravda je, že v Grécku je teraz iba 25 000 utečencov. To je približne štvrtina toho, koľko je ich v Rakúsku,“ povedal.

    Rakúsko vlani prijalo 90 000 utečencov, ale svoj prístup v uplynulých mesiacoch zmenilo s odôvodnením, že keď chýba hmatateľná celoúnijná politika prerozdeľovania utečencov, sú potrebné opatrenia na štátnych hraniciach jednotlivých krajín. V súvislosti s nadchádzajúcim samitom Kurz vyjadril nádej, že prílev migrantov z Grécka sa podarí zastaviť. V balíčku opatrení Európskej únie na riešenie problému by podľa jeho slov mala byť aj spolupráca s Tureckom a pomoc sýrskym utečencom na Blízkom východe.

    - Reklama -