Paranoja naberá grády. Kresťan sa chcel modliť s priateľmi, namiesto toho skončil na výsluchu

    0

    Zásah ozbrojených policajných zložiek na letisku v Lutone vyvolal rozruch nielen medzi cestujúcimi, ktorí spočiatku ani len netušili, čo sa vlastne deje, keď na palubu lietadla smerom do holandského Amsterdamu vstúpili muži zákona. V rukách polície skončil Laolu Opebiyi. Štyridsaťročný muž narodený v Nigérii sa dostal do problémov len preto, že ho jeden zo spolucestujúcich považoval za teroristu, keď spoza sedadla cez rameno videl, ako Opebiyi prostredníctvom mobilnej aplikácie píše priateľom, aby sa spolu pred odletom pomodlili.

    Zbytočná zvedavosť

    Problém bol v tom, že zvedavý spolucestujúci sa pozeral 40-ročnému obchodnému analytikovi a pastorovi z Nigérie cez rameno vo chvíli, keď cez aplikáciu WhatsApp písal do skupiny s názvom „ISI Men“, kde vyzýval priateľov, aby sa s ním pomodlili cez konferenčný hovor. „Čo myslíš tou modlitbou?“ opýtal sa muža nigérijského pôvodu cestujúci, ktorý sedel na sedadle za ním.

    Opebiyi bol zarazený tým, že niekto číta jeho súkromnú komunikáciu, ale nevenoval zvedavosti spolucestujúceho pozornosť až do chvíle, keď dotyčný asi po 2 minútach vstal a išiel do prednej časti lietadla. Tam sa rozprával s letovým personálom a asi na 15 minút odišiel. Krátko po jeho návrate si po Opebiyiho prišla polícia a vyviedla ho z lietadla.

    Nesúďte podľa obalu

    Vyšetrovateľom musel štyridsiatnik odovzdať aj PIN od svojho telefónu, aby mohli overiť jeho komunikáciu, o ktorej letový personál informoval zvedavý pasažier. Dokázať nevinu nebol pre Opebiyiho až taký problém, keďže je kresťan a v batožine mal zhodou okolností pribalenú aj Bibliu.

    „Pýtali sa ma, ktorý kostol navštevujem a ako dlho do neho chodím. Boli zvedaví aj na to, či som niekedy premýšľal o zmene náboženstva, na čo som im odpovedal, že nie,“ uviedol Laolu Opebiyi pre denník The Guardian.

    Opebiyi musel vysvetľovať aj to, čo znamená skratka „ISI Men“, ktorú si zvedavý cestujúci pravdepodobne pomýlil so známou anglickou skratkou ISIS. Tú po anglicky hovoriace národy používajú na označenie teroristov z Islamského štátu. V tomto prípade však nejde o žiadnu teroristickú skupinu džihádistov. „ISI Men“ je iba názov skupiny používateľov aplikácie WhatsApp, odvodený od skratky anglického slovného spojenia „iron sharpens iron“, ktoré pochádza z Biblie.

    Opakované poníženie

    „Aj keby som bol moslim, bolo to naozaj nespravodlivé, ako sa ku mne správali. Myslím si, že nikto, odhliadnuc od jeho náboženstva, si nezaslúži, aby s ním takto zaobchádzali,“ dodal Opebiyi. Nigérijský obchodný analytik zostal zarazený z toho, ako sa k nemu správali nielen spolucestujúci, ale aj policajti, ktorí si pre neho do lietadla prišli ozbrojení, ako keby bol terorista. „Ak budeme ďalej pokračovať v duchu tohto bigotného a iracionálneho strachu, tak si dovolím povedať, že teroristom sa podarilo dosiahnuť ich cieľ,“ uzavrel rozhnevaný Opebiyi.

    Vrchol celého incidentu však nastal až potom, keď vyšetrovatelia konečne uznali, že išlo len o falošný poplach a Laolu Opebiyi mohol znova nastúpiť na svoj let do Amsterdamu. Napriek povoleniu polície mu však pilot odporučil, aby si počkal na ďalší let.

    Čakanie trvalo 3 hodiny, ale ani potom sa Opebiyiho poníženie neskončilo. Na ďalší let s ním totiž čakalo hneď niekoľko cestujúcich, ktorí vystúpili z predchádzajúceho lietadla, pretože sa z jeho strany obávali teroristického útoku. „Ak pôjde na ďalší let, tak ja do neho nenastúpim,“ uviedol údajne jeden z cestujúcich, keď videl Opebiyiho, ako čaká na ďalší let.

    - Reklama -