Profesor Keller veľmi neveselo o migrácii a našej budúcnosti: Taká Európa nemôže dlho vydržať. To už je potom asi fakt lepšie ticho vymrieť

    0
    Český europoslanec Jan Keller (Autor: Hans Štembera)

    Obhajcovia imigrácie tvrdia, že prijímanie imigrantov pomôže ekonomike, lebo imigranti zaplnia voľné pracovné miesta a súčasne vraj pomôžu udržať dôchodkový systém. Nie sú ale naopak väčším nákladom pre sociálne systémy než prínosom pre ekonomiku? Plus ak zarátame náklady na bezpečnosť a následky kriminality…

    Nie je žiadny dôvod predpokladať, že imigranti zaplnia tie pracovné miesta, ktoré nie sme schopní zaplniť vlastnými ľuďmi. Potrebovali by sme technicky zdatných ľudí, ktorí sa uplatnia v digitalizovanej ekonomike, a tiež širokú škálu remeselníkov. Posledné štúdie z Nemecka ukazujú, že ľudí týchto profesií je medzi utečencami len minimálne. Zato je medzi nimi veľa takých, ktorí neabsolvovali viac ako štyri triedy základnej školy. Nehovorím to preto, že by som sa chcel vysmievať utečencom, ale preto, že na smiech sú takzvaní experti, ktorí nás uisťujú, že migranti budú posilou ekonomiky. Na záchranu dôchodkového systému musíme zdvihnúť pôrodnosť v dnešnej mladej generácii. Ak sú také podmienky, že mladí si nemôžu dovoliť mať deti, nič nevyriešime tým, že pozveme mladých z iných kontinentov, aby robili deti za nich. To už je potom asi fakt lepšie ticho vymrieť.

    Čo hovoríte na silvestrovské udalosti v Kolíne nad Rýnom a v ďalších nemeckých i európskych mestách?

    To, čo polícia dokázala zistiť, ukazuje, že medzi násilníkmi bol veľký počet žiadateľov o azyl. To neukazuje na vysokú mieru ich inteligencie. Normálny človek predsa začne robiť násilnosti až potom, čo mu azyl udelia. Naozaj si niekto myslí, že tí migranti, ktorí sa takto správajú, budú prínosom pre náš trh práce a dôchodkový systém?

    Čo sa týka sexuálnych útokov utečencov v Nemecku, publicista Jan Petránek povedal, že útoky na ženy sú hlboko v mentalite imigrantov a utečenci majú hodnoty nezlučiteľné s našimi. Čo na to poviete?

    Nerád by som generalizoval. Útoky na ženy nie sú hlboko v mentalite všetkých imigrantov, ale iba niektorých. Problém je v tom, že nevieme, aký je ich podiel. Presne to isté sa týka aj otázky zlučiteľnosti hodnôt. V Bruseli dávam prednosť arabským reštauráciám pred európskymi. V tých európskych už sa ma pokúsili podviesť pri platení. V arabských sa mi to nestalo ani raz. Chápem však, že niekto môže tvrdiť, že podvádzanie je súčasťou našich hodnôt, takže ako správny Európan by som mal ísť sa nechať od iných Európanov okrádať. Prejavil by som tým svoju solidaritu s turistami.

    Objavili sa správy, že nemecká polícia nemá vyšetrovať „drobnú“ kriminalitu prisťahovalcov…

    Neviem, či je to pravda. Chcelo by to najskôr overiť. Nie je to totiž príliš logické. Na prvý pohľad často nerozlíšime čerstvého imigranta od starousadlíkov. Navyše veľkú časť drobných obchodíkov prevádzkujú potomkovia imigrantov, ktorí sú v krajine desiatky rokov. Určite by protestovali, keby polícia prizerala, ako im novoprichádzajúci obchod pomaly rozkrádajú.

    Šéfka Alternatívy pre Nemecko (AfD) Frauke Petry vyhlásila, že by hraničná stráž mala byť pripravená strieľať utečencov, ak to bude potrebné. „Potrebujeme efektívnu kontrolu (hraníc), aby sme zabránili neregistrovaným žiadateľom o azyl vstup do krajiny z Rakúska. Žiadny policajt nechce strieľať na utečencov a ja si to tiež neželám. Ale streľba by mala byť možná ako posledná možnosť,“ vyhlásila pre nemecké médiá šéfka AfD Frauke Petry. Súhlasíte s ňou?

    Myslím, že strieľať by sa malo len v sebaobrane. Keby sa tým všetci riadili, nemuseli by byť vojny.

    Český premiér Sobotka povedal: „Som presvedčený, že ľavicových lídrov za desať, dvadsať rokov nájdeme skôr medzi dobrovoľníkmi, ktorí v lete odišli na Balkán a pomáhali utečencom. Títo ľudia budú v budúcnosti predstavovať ľavicu. Nehľadal by som ich na námestiach, kde sa šíri xenofóbia, nenávisť a rasizmus.“ Čo si o tom myslíte?

    Myslím si, že premiér Sobotka môže mať v tejto veci pravdu. Na rozdiel od neho v tom však vidím neblahý signál o smerovaní ľavice. Skutočná ľavica by mala usilovať o štruktúrne zmeny v spoločnosti smerom k väčšej spravodlivosti. Ak sa sústredí na varenie čaju pre tých, ktorí už prišli o všetko, je to neskoro a je to zle.

    Premiér Robert Fico povedal, že nechce, aby na Slovensku vznikla nejaká ucelená moslimská komunita. Povedal, že existuje problém s integráciou imigrantov, a tiež povedal, keď to poviem ľudovo, že si nevezme na “triko”, aby ženy na Slovensku sexuálne napadali. Čo si o tom myslíte?

    Robert Fico je politik, ktorý hovorí, čo si myslí. Uvidíme, ako s tým vo voľbách pochodí. Ak v nich uspeje, mohla by jeho pravdovravnosť inšpirovať aj iných politikov…

    Robert Fico tiež povedal, že absolútna väčšina utečencov idúcich do Európskej únie z Turecka sú ekonomickí migranti. „Trvám na svojom postoji, že absolútna väčšina týchto ľudí sú ekonomickí migranti (hovoril o migrantoch idúcich do Európy z Turecka – pozn. redakcie). Kto má veriť človeku, ktorý sa necítil bezpečne v Srbsku, v Maďarsku, ani v Rakúsku a tak šiel až do Nemecka? Evidentne mu išlo o ekonomické záujmy,” povedal Fico…

    Pred mesiacom tiež eurokomisár Timmermans, podpredseda Európskej komisie, uviedol, že väčšina imigrantov sú ekonomickí migranti. Zástupcovia agentúry Frontex vzápätí povedali, že to nie je pravda. Okamžite som pána Timmermansa písomne interpeloval a spýtal sa ho, či hovorí pravdu, a keď nie, tak prečo. Zatiaľ som nedostal odpoveď. Podľa regulí EÚ má však ešte týždeň čas na odpoveď. Potom sa ho spýtam znova.

    Ako hodnotíte postoj EÚ a Nemecka k imigračnej kríze? Ako sa pozeráte na úlohu Turecka? Máme sa s ním dohodnúť alebo nás bude vydierať? Nie je lepšie postaviť ploty chrániace hranice?

    To sú komplikované veci, na ktoré sa dá odpovedať len s rizikom veľkého zjednodušenia. Nemecko je očividne bezradné, spoliehať sa na nespoľahlivé Turecko je výrazom zúfalej situácie, v ktorej sa Európa ocitla. Za pár týždňov alebo mesiacov uvidíme, akým spôsobom chce Nemecko svoju bezradnosť prekonať a akým spôsobom Turecko svoju nespoľahlivosť prejaví.

    Hovorí sa, že Turecko podporuje Islamský štát (obchoduje s ropou) aj imigračnú vlnu do Európy. Čo na to poviete?

    Obávam sa, že v tomto prípade o ohováranie nejde.

    Tiež sa objavilo tvrdenie, že migračnú vlnu do Európy podporujú USA a podporujú IS proti Asadovi…

    Myslím si, že USA skôr len pozorujú vývoj, proti ktorému v zásade nič nemajú.

    Vidíme, že Schengen je vec pre dobré počasie, ale keď príde búrka, presakuje a valí sa cez neho povodeň. V okamihu, keď EÚ hranice nijako nestráži, cudzí ľudia ľubovoľne bez akejkoľvek registrácie prekračujú hranice a pohybujú sa po Európe. Súčasne vidíme, že už teraz sú v západnej Európe obrovské moslimské komunity podhubím pre terorizmus. Nemal by si náš štát vziať späť právomoc, kto môže vstúpiť na naše územie? V okamihu, keď nie je chránená vonkajšia hranica EÚ? Prvá vec je, že kontrolou hraníc zamedzíme prílevu utečencov, a druhá vec, že v západnej Európe sú občania EÚ moslimského vyznania, ktorí sú zapojení do hnutia teroristov. Ale moslim, ktorý žije tretiu generáciu v Nemecku a je napríklad terorista, môže ľubovoľne prekročiť hranice našej krajiny, nikto ho na hraniciach neskontroluje, nezadrží a tu môže u nás niečo spáchať. Jedným zo znakov suverénneho štátu je, že kontroluje svoje hranice a kontroluje právo na svojom území, ktoré sa vytypovalo hranicami. Akonáhle niekto poruší zákon u nás, prekročí hranice, tak už náš štát toho človeka ťažko potrestá…

    Dnes sa v Európskom parlamente hovorí skôr o tom ako potrestať krajiny, ktoré si chcú svoje hranice chrániť, ako o tom, ako trestať tých, ktorí ich ilegálne prekračujú. Nie je mi úplne jasné, prečo to tak je. Je mi však jasné, že takáto Európa nemôže dlho vydržať.

    Aj keby sme nepočítali súčasnú migračnú vlnu, tak už pred ňou existovali odhady, že v západnej Európe budú mať moslimovia vek väčšinou do 40 rokov. Takže v Nemecku, Francúzsku, Británii, Belgicku, Holandsku a tak ďalej môžu nastaviť moslimské pravidlá a právo šaría. Budú ovládať veľké krajiny EÚ a potom moslimské zásady môžu presadzovať voči nám. Nie je pre nás EÚ z tohto dôvodu hrozbou a nie je pre nás riešenie vystúpiť z EÚ a utvoriť nejaké zoskupenie štátov okolo Vyšehradu a časti Balkánu, a ďalších štátov strednej a východnej Európy?

    Stratili sme (mimochodom, už pred vstupom do EÚ) ekonomickú, politickú i vojenskú samostatnosť. Nič z toho sa nám odchodom z EÚ automaticky nevráti. Ako chcete v takejto situácii budovať spolok s Poľskom, ktoré je silnejšie ako my a sleduje výhradne svoje vlastné záujmy, a s krajinami Balkánu, ktoré sú rozhádané medzi sebou? Ako to chcete navyše budovať v situácii, keď aj u nás doma je každý rozhádaný s každým? Na celej veci je najhoršie, že táto kritická situácia nás nezomkla, ale naopak vedie k pritvrdeniu vnútorných sporov. Na tomto sa nič rozumného a perspektívneho budovať nedá. S takými predpokladmi by sme sa mali skôr začať modliť, aby nám časom tiež niekto ohrial čaj a venoval deku.

    - Reklama -