Európska únia skolabuje, hovorí popredný anglický ekonóm a bývalý šéf Anglickej banky

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Anglický lord vo svojej knihe hovorí, že bremeno dlhov, ktoré majú štáty eurozóny medzi sebou, sa stane príliš ťažkým, aby Európa zostala jednotná. Pre väčšiu integráciu štátov do eurozóny bude nutné, aby sa odpúšťali dlhy chudobnejším členským krajinám.

    Menová politka EÚ podľa Kinga vytvorila konflikt medzi centralizovanou elitou Únie a princípmi demokracie v jednotlivých štátoch. „To je mimoriadne nebezpečné,“ hovorí King. Exriaditeľ Anglickej banky v minulosti podobnými slovami opisoval aj situáciu v Grécku. V rozhovore pre Financial Times v roku 2013 prirovnal požiadavky na grécke úsporné opatrenia k peklu. 

    Lídri Eurozóny podcenili nutnosť vzájomnej finančnej výpomoci medzi členskými krajinami a neuvedomili si, aké môže mať dôsledky. Silné členské krajiny nebudú súhlasiť s finančnou výpomocou slabším krajinám na úkor vlastnej ekonomiky a národy sa vzbúria. Naopak, periférne štáty EÚ budú vyčerpané snahou udržať sa v Únii a tak radšej zvolia odchod.

    „V prípade, že alternatíva k drvivým úsporným opatreniam, rastúcej nezamestnanosti a vysokým dlhom bude opustenie eurozóny, krajiny z nej v snahe nájsť si cestu k hospodárskemu rastu a zvýšeniu zamestnanosti vystúpia,“ povedal významný ekonóm.

    Riešenie tohto problému King nepozná, myslí si však, že zlatá stredná cesta pozostávajúca z pôžičiek a úsporných opatrení fungovať nebude.

    King vo svojej knihe tiež predpovedá novú finančnú krízu. Tá vznikne aj preto, že svet doteraz nebol schopný úplne vyriešiť následky tej minulej. O Kingovej predpovedi informoval portál Financial Times.

    - Reklama -