Rozhodnú voľby imigranti a mlieko? Excentrický kandidát svojimi perlami frustruje poľnohospodárov

    0
    Donald Trump (Autor: SITA)

    Excentrický boháč a aktuálne aj sebavedomý kandidát do prezidentského kresla v USA Donal Trump toho už „naperlil“ požehnane. Známy je aj jeho nie príliš zhovievavý postoj voči imigrantom. Chcel by totiž pred nimi dokonca stavať ploty a nebráni sa ani ich deportácii.

    Špinavá robota, ktorú by hocikto nerobil

    A hoci nápad postaviť múr na hranici s Mexikom a deportovať všetkých nelegálnych prisťahovalcov sa mnohým Američanom pozdáva, poľnohospodári z toho už takí nadšení nie sú, informuje CNN. Poľnohospodári v rámci USA sú totiž od migrujúcej pracovnej sily závislí. „Som nahnevaný,“ otvorene vyhlásil Mike McMahon, ktorý vlastní 700 kráv v severnej časti štátu New Yorku. Patrí k najväčším výrobcom gréckych jogurtov v krajine. Ale Trumpove nešťastné slová odsudzuje. Takéto vyjadrenia považuje za krátkozraké, a to hlavne preto, že mnoho ich potravín je závislých od práce migrantov. Kritizuje však aj ďalšieho kandidáta Teda Cruza. Ani jeden z nich sa k tomu nevyjadril.

    Samotný McMahon, republikán, priznal, že má pracovníkov s pochybnou dokumentáciu. Odmieta však tvrdenie, že by títo ľudia brali niekomu prácu. „Vypĺňajú dieru. Potrebujeme ich. Miestnym pracovníkom nemôžem dať robiť takúto robotu. A každý druhý mliečny farmár vám povie to isté,“ dušoval sa. Poľnohospodári sa zhodujú na tom, že je to špinavá práca, ktorá trvá dlhé hodiny, a preto je boj nájsť pracovníkov spomedzi neimigrantov. „Nehovorím, že ľudia nechcú pracovať. Je to ale práca, ktorú ľudia zvyčajne robiť nechcú,“ vysvetlil Charles Luchsinger, vlastník menšej mliečnej farmy. Kongresman a republikán Richard Hanna vyhlásil, že medzigenerační farmári majú radi svoju prácu. Iný republikán Luchsinger, že ak sa v krajine nachádzajú ľudia z iných krajín, ktorí sú ochotní tvrdo pracovať, nevidí v tom problém.

    Kravy prestávku nepoznajú

    V skutočnosti až polovicu pracovníkov amerických mliečnych fariem tvoria prisťahovalci. Čo by však spôsobila ich strata? Údajne až dvojnásobnú cenu mlieka a americkú ekonomiku by to stálo viac ako 32 miliárd dolárov. Aspoň to vyplýva zo správy Národnej federácie mliečnej produkcie.

    Problém je aj to, že prisťahovalci nemajú nárok na taký program, ktorý im umožňuje prísť od USA legálne v rámci sezónnych prác. Robota pri kravách je totiž potrebná počas celého roka. Kravy sa totiž nemôžu „vypnúť“ na niekoľko mesiacov. Podľa Hannu je potrebná reforma imigrácie a potrebné je znovuzavedenie poľnohospodárskeho zákona. Ním by sa získala možnosť plného úväzku na obdobie troch rokov s možnosťou obnovenia. Podľa Hannu je potrebné mať celoročných pracovníkov, ktorí môžu na danom mieste žiť so svojimi rodinami.

    - Reklama -