EÚ sa vraj začala rozpadať. Už je toho vážne dosť

    0
    Európsky parlament - ilustračné foto (Autor: repro youtube, mg)

    „V Grécku a Francúzsku musela v pondelok zasahovať polícia so slzným plynom. Tisíce utečencov násilím prekonávali hraničný plot medzi Macedónskom a Gréckom. Vo francúzskom prístavnom meste Calais zase utečenci prebývajúci v tunajšom neslávne známom tábore zvanom Džungľa zakladali požiare a hádzali počas nepokojov kamene do policajtov,“ referuje britský denník a zmieňuje sa aj o nesúlade medzi jednotlivými členskými štátmi, ktoré sa stále nemôžu dohodnúť na spoločnom postupe pri riešení migračnej krízy.

    „Nemecká kancelárka Merkelová je v defenzíve a zúfa nad väčšinou ostatných členských štátov EÚ, ktoré odmietajú akceptovať jej sen o otvorenej migračnej politike. Mnohí z nich obviňujú práve Nemecko z toho, že umožnilo zaplaviť kontinent miliónmi migrantov potom, keď Merkelová sľúbila udelenie azylu všetkým Sýrčanom,“ uvádza Express a dodáva, že kancelárka stále odmieta stanoviť horný limit na prijímanie utečencov. „Občas si človek zúfa, pretože ide všetko príliš pomaly. Ale je mojou povinnosťou urobiť všetko pre spoločný postup celého kontinentu,“ vyhlásila Merkelová v ARD.

    Ako Express pripomína, Nemecko je dnes nejednotné aj so svojím niekdajším spojencom v oblasti prisťahovaleckej politiky Rakúskom. „Viedeň ešte vystupňovala svoj tlak na Berlín, keď minister obrany Hans Peter Doskozil v rádiu Oe1 vyhlásil, že ak kancelárka naďalej odmieta stanoviť nejaké limity, potom by mala migrantov, ktorých chce pozvať do svojej krajiny, dopravovať letecky priamo z Grécka do Nemecka. Rakúšania chcú touto cestou dosiahnuť zníženie záťaže štátov, ktoré sa nachádzajú medzi oboma uvedenými krajinami.“

    Ako sme uviedli, výrazne sa v pondelok zdramatizovala aj situácia na macedónsko-gréckych hraniciach, kde sa tisícky rozzúrených migrantov pokúšali násilím prekonať hraničný plot medzi oboma krajinami. „Tí ľudia tu nechcú zostať. Aj keby sme pre všetkých z nich zriadili plne funkčné utečenecké tábory, tak by to skrátka nefungovalo,“ cituje britský denník gréckeho ministra pre námornú dopravu Thodorisa Dritsasa. Na jeho slová okamžite zareagoval minister zahraničia Macedónska Nikola Poposki, keď povedal, že hlavným problémom členských štátov EÚ je presúvanie svojej zodpovednosti na svojich susedov.

    Zavedenie svojich vlastných limitov na prijímanie imigrantov chystá aj Švajčiarsko, ktoré síce nie je členom Európskej únie, ale je súčasťou Schengenu. To by v praxi znamenalo obmedzenie voľného pohybu osôb, ktorý je pritom základným pilierom Schengenu. Švajčiarsky parlament sa podľa informácií britského denníka chystá prijať jednostranné opatrenie, ktoré tieto limity uvedie do zákonnej praxe. „Znepokojenie zaznieva aj z Fínska, kde prezident Sauli Niinistö hovoril o šesťnásobnom zvýšení počtu žiadostí o azyl a následnom ohrození západného spôsobu myslenia a spochybnení európskych hodnôt.“

    Britský denník ďalej informuje o rozhodnutí maďarskej vlády postaviť ďalší plot na hraniciach s Rumunskom. Premiér Viktor Orbán ignoruje prosby Bruselu, aby trochu redukoval svoje radikálne plány na obmedzenie migrácie. Orbán však trvá na tom, že koná v mene zachovania kresťanskej Európy. „Brusel si musí zvyknúť na to, že Maďarsko je suverénna krajina. Nemôžeme riešiť starnutie populácie tým, že do krajiny pozveme státisíce moslimov. To by znamenalo zníženie našej bezpečnosti a stratu doterajšieho štýlu. Prichádzajúci moslimskí utečenci, bohužiaľ, nemajú v úmysle sa nám nejakým spôsobom prispôsobovať,“ cituje Express Orbánovo vyjadrenie.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -