Kresťania v Sýrii majú o Asadovi jasno. Západ zrejme veľmi nepotešia

    0
    Sýrsky prezident Bašár al-Asad (Autor: SITA)

    Internetový server Christian Today informuje o rozhovore s biskupom Lukom al Khourim, ktorý sa v ňom vyjadruje o prezidentovi Asadovi skutočne veľmi pozitívne. Naopak kritizuje jeho odporcov na Západe. „Koncept etnických menšín pochádza zo Západu. Pod Asadom sme všetci Sýrčania. Sme na 100 % sunniti, na 100 % kresťania, na 100 % drúzovia a na 100 % Alaviti. Sme prosto jednotný národ Sýrčanov,“ cituje server vyjadrenie al Khouriho a konštatuje, že aj napriek mnohým dôkazom o mučení a bombardovaní kresťania a ďalšie minoritné spoločenstvá Asada podporujú.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    „Túto vojnu vedie sýrsky ľud proti teroristom zo zahraničia,“ konštatuje al Khouri. Podobné názory však majú aj ďalší príslušníci asýrskych kresťanov. „Ak Asad padne, tak džihádisti nezmasakrujú len nás, ale zavraždia tiež všetkých umiernených moslimov. Sýria nemala za celých štyridsať rokov problémy medzi odlišnými náboženstvami a sektami. Každý sýrsky kresťan preto bude odhodlane bojovať proti invázii žoldnierov zo zahraničia, ktorí sú finančne podporovaní štátmi Perzského zálivu a Západom,“ cituje Christian Today názor nemenovaného asýrskeho kresťana.

    Práve asýrski kresťania sa stávajú od začiatku občianskej vojny v Sýrii hlavným terčom svojvôle džihádistov z Islamského štátu. Desaťtisíce z nich museli opustiť svoje domovy, ďalší boli popravení a iní prebývajú v zajatí. Z času na čas sa však niektorým z nich podarí zachrániť. V utorok napríklad informovala agentúra ARA News o 42 asýrskych kresťanoch, ktorí boli po viac ako ročnom zajatí prepustení Islamským štátom. „V štvrtok bola prepustená posledná skupina rukojemníkov, ktorí boli zajatí vlani vo februári v Tel Temir. Pre Asýrčanov je tento deň požehnaním,“ cituje agentúra miestneho predáka komunity Edmuna Gabriela.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Minulý rok vo februári došlo k rozsiahlej ofenzíve bojovníkov Islamského štátu na kresťanské osady v provincii Hasakah. Nasledovali prudké boje medzi ISIS a jednotkami asýrskych bojovníkov, ktorých podporovali aj kurdské jednotky. Dokým sa podarilo vytlačiť džihádistov späť, vzali so sebou asi 230 civilistov ako rukojemníkov. Prekvapivo sa však podarilo vďaka zdĺhavým rokovaniam a podpore arabských prostredníkov prakticky všetkých zadržaných postupne prepustiť. Pred pár dňami potom Islamský štát splnil svoj sľub a vrátil aj zvyšok rukojemníkov.

    - Reklama -