V4 nikdy nestála pri vzniku žiadneho európskeho problému. Práve naopak, myslí si Lajčák

    0
    Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    “Krajiny Visegrádskej štvorky nikdy nestáli pri vzniku žiadneho európskeho problému. Práve naopak, vždy sme sa snažili byť súčasťou riešenia,” zdôraznil Lajčák.  Najnovší návrh na konkrétny príspevok v rámci migračnej krízy je podľa jeho slov ďalším príkladom solidarity a konštruktívneho prístupu.

    “Slovensko vždy považovalo Visegrádsku štvorku za základný pilier regionálnej stability. Je to najstabilnejšia a najefektívnejšia regionálna platforma v strednej Európe. V4 je dnes silnejšia a jednotnejšia ako kedykoľvek predtým,” zdôraznil Lajčák.

    Dodal tiež, že 25 rokov existencie Visegrádskej štvorky ukázalo, aké je prínosné uprednostniť spoluprácu pred konfrontáciou, vzájomné pochopenie pred národnými stereotypmi a solidaritu pred predsudkami. Zdôraznil tiež, že práve zdravý zmysel krajín V4 pre pragmatizmus je podľa neho potrebný pri riešení súčasných európskych kríz. 

    Lajčák vystúpil aj na medzinárodnej konferencii o budúcnosti V4, ktorú usporiadala Česká republika ako súčasný predseda V4 spoločne s ministerským stretnutím pri príležitosti 25. výročia založenia tohto zoskupenia. Na konferencii okrem iného pripomenul, že ideové počiatky modernej Visegrádskej štvorky siahajú do Bratislavy, pretože tam sa 9. apríla 1990 uskutočnila prvá diskusia prezidentov vtedajšieho Československa, Maďarska a Poľska spolu s premiérmi a ministrami zahraničných vecí Rakúska, Talianska a Juhoslávie o regionálnej spolupráci.

    - Reklama -