Jedni už mesiace vítajú tisícky utečencov, tí druhí ich prijímajú len po troškách, lebo ide o bezpečnosť. Dva odlišné národy s odlišným prístupom

    0
    Kanadský premiér Justin Trudeau víta rodiny sýrskych utečencov (Autor: SITA)
    V porovnaní s Austráliou prijala Kanada až 800-násobne viac sýrskych utečencov a to za takmer polovičný čas. Austrálsky premiér Tony Abbott pritom už takmer pred pol rokom prisľúbil, že jeho krajina príjme 12-tisíc utečencov „tak rýchlo ako dokáže“.

    Kanada neváha 

    Pomoc z Kanady je tak vítaná najmä v Európe, ktorá trpí utečeneckou krízou od vlaňajška a tento rok experti predpovedajú pokračovanie utečeneckej vlny, aj keď Nemecko nedávno vyhlásilo, že očakáva len polovicu z vlaňajšieho počtu utečencov. 
     
    Kanada však nečaká na iné krajiny a pokračuje s transportmi Sýrčanov, ktorí ušli z oblastí ohrozených vojnovým konfliktom. V krajine ich je zatiaľ 20 490. Všetko sú to ľudia z utečeneckých táborov, ktoré ležia v krajinách susediacich so Sýriou. Ide teda najmä o odľahčenie týchto preplnených zariadení, z ktorých ľudia často nelegálne cestujú do Európy s pomocou pašerákov. Do konca februára by malo do Kanady pricestovať ďalších niekoľkotisíc utečencov a ich počet tak dosiahne 25-tisíc prisľúbených kanadskou vládou. 

    Pomoc nie je pre každého

    Prevozu do Kanady sa však nedočká len tak každý, kto o to požiada. Premiér Justin Trudeau a jeho vláda rozhodli, že príjmu len rodiny s deťmi. To znamená, že žiadni jednotlivci sa do Kanady z utečeneckých táborov v Libanone či Jordánsku nedostanú. 
     
    VIDEO Kanadský premiér víta rodiny utečencov zo Sýrie. 

    Austrálska cesta 

    Na rozdiel od Kanady sa Austrália, zdá sa, veľmi neponáhľa, aby odľahčila utečenecké tábory plné sýrskych utečencov. Napriek sľubom na presídlenie 12-tisíc utečencov „čo najskôr“ sa veci nehýbu a k „protinožcom“ prišla zatiaľ iba hŕstka Sýrčanov. Nie je to však údajne neochotou austrálskej vlády pomôcť týmto ľuďom. 
     
    Dôvod, prečo trvá prijímanie a presídľovanie utečencov z táborov z krajín susediacich so Sýriou tak dlho, sú mimoriadne prísne bezpečnostné kontroly, ktoré platia v Austrálii. Ďalším problémom je nedostatok personálu, ktorý by dokázal také veľké množstvo azylantov zaevidovať a skontrolovať. Za takýto pomalý postup sa austrálsky minister pre migráciu Peter Dutton dostal pod paľbu kritikov. 
     
    Duttonov rezort pre migračnú politiku však tvrdí, že berie veľmi vážne aj medzinárodnú bezpečnosť a preto robí všetky potrebné rozhovory s rodinami žiadateľov o azyl a zbiera životopisy aj biometrické údaje od všetkých ľudí, ktorí chcú žiť, čo i len dočasne v Austrálii. „Čas spracovania žiadostí sa líši v závislosti od okolností jednotlivých žiadateľov. Nebudeme tento proces nijako urýchľovať a bude trvať tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedla hovorkyňa ministra Duttona pre austrálsky denník Sydney Morning Herald. 
     
    - Reklama -