Migranti ohrozujú život v Británii. Prečítajte si, čo všetko spôsobujú Angličanom. Sú to výsledky seriózneho výskumu

    0
    Predstavitelia strany Britain First Paul Golding a Jayda Fransenová pred najväčšou mešitou v Lutone (Autor: ReproFoto: youtube)
    Briti, ktorí žijú vo štvrtiach zmenených od príchodu veľkého množstva migrantov, sú podľa prieskumu menej šťastní a oveľa viac sociálne izolovaní. Obyvatelia oblastí Veľkej Británie, v ktorých postupne začali pribúdať prisťahovalci z iných etnických podmienok, sú oveľa menej naviazaní na komunitný život. 
     
    Šťastní sú naopak tí Briti, ktorí sa odsťahovali zo štvrtí obývaných rôznymi etnickými skupinami. Zaujímavé je to, že migranti nijako neovplyvnili pocity tých Britov, ktorí sa prisťahovali do oblastí, kde už prisťahovalci žijú. Dôvodom môže byť fakt, že cena nehnuteľností v týchto štvrtiach je zväčša nižšia, a preto sa tam sťahujú najmä mladí ľudia, ktorí sú tolerantnejší k iným etnikám. 

    Škodlivý efekt

    Tieto zistenia nie sú však výsledkom žiadnej narýchlo urobenej ankety medzi hŕstkou ľudí. Ide o 17 rokov trvajúcu štúdiu univerzity v Manchestri a britskej Rady pre ekonomický a sociálny výskum, pričom sa výskumu zúčastnilo 10 000 Britov. Štúdia, ktorú uverejnil aj odborný časopis European Sociology Review, mala priniesť odpovede na otázku, či má etnická rôznorodosť škodlivé účinky na celistvosť komunitného života. 
     
    VIDEO Stret medzi členmi organizácie Britain first a moslimskou komunitou v meste Luton
     
    Odborníci sa v štúdii zaoberali spôsobmi, akými ľudia z rôznorodých štvrtí reagujú na etnické zmeny v susedstve v porovnaní s tými, ktorí sa naopak z týchto štvrtí sťahujú preč. Dlhoročné skúmanie čiastočne podporuje názor, že etnická diverzita môže ohrozovať celistvosť pôvodnej spoločnosti. „Na jednej strane štúdia podporuje tento názor. Napríklad ľudia, ktorí sa z etnicky rôznorodých oblastí odsťahovali, uviedli, že sa cítia byť šťastnejší, keď môžu žiť vedľa ľudí, ako sú oni,“ tvrdí sociológ James Laurence, ktorý je spoluautorom rozsiahlej štúdie. 

    Druhá strana mince 

    Nie všetci Briti sa však chcú z etnicky rôznorodých oblastí odsťahovať. Nájde sa aj početná skupina tých, ktorí sú šťastní medzi ľuďmi z iných kultúrnych prostredí. „Zistili sme, že ľudia, ktorí nemajú problémy s inými etnikami, sa radi sťahujú do multikultúrnych oblastí,“ dodal Laurence. 
     
    Podľa odborníkov, ktorí na štúdii pracovali, existuje niekoľko dôvodov, prečo môžu mať Briti pocit, že v oblastiach obývaných rôznymi etnickými skupinami komunitný duch upadá. Jedným z nich je fakt, že rýchle zmeny, ako napríklad príchod veľkého množstva nových susedov z úplne odlišného prostredia, môže spôsobiť, že sú si ľudia menej istí tým, čo majú vo svojom okolí. 

    Mali by si zvyknúť

    Na susedov z iných etnických skupín by si však Briti mali začať pomaly, ale isto zvykať. Približne každý piaty človek žijúci vo Veľkej Británii totiž už dnes nie je beloch ani rodený Brit. Tento pomer sa navyše má v nasledujúcich rokoch ešte zvyšovať. V roku 2040 to má byť až tretina obyvateľov Británie a v roku 2050 by počet ľudí, ktorí nepochádzajú z Británie, mohol v ostrovnej monarchii prekročiť hranicu 38 % celkovej populácie.
     
    - Reklama -