Imigranti spásou Slovenska. Podľa odborníkov zo SAV môžu títo ľudia pomôcť ekonomike

    0
    Utečenci ubytovaní v azylovom dome v Gabčíkove. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    Migranti, ktorí prišli na Slovensko, pri sebe často nemajú doklady totožnosti a nevedia ani to, koľko majú vlastne rokov. To je aj prípad mladého muža menom Ahmad, o ktorom píše denník SME. Tento mladík, ktorý má podľa odhadov približne 18 rokov, sa na Slovensko dostal z Afganistanu. U nás mu poskytli doplnkovú starostlivosť a umožnili mu študovať na základnej škole. Popritom si privyrába prácou v sklade. 
     
    „Chcel by som byť kuchár alebo automechanik, nejaký ľahší odbor, kde nebudem mať problém so slovenčinou,“ uviedol pre denník SME Ahmad. Takýchto mladých migrantov ochotných pracovať naša krajina podľa spoločnosti Adecco Slovakia potrebuje. Začína byť totiž akútny nedostatok ľudí, ktorí chcú pracovať vo výrobe. Chýbajú operátori strojov v automobilovom aj strojníckom priemysle. 

    Ekonomickí migranti 

    O tom, že ekonomickí migranti nemajú právo na azyl tak ako ľudia utekajúci pred vojnovými konfliktmi, sa hovorí už dlho, ale málokto vie, že práve ekonomickí migranti by údajne mohli pomôcť zaplniť neobsadené miesta v priemyselnej výrobe. „Minimálne 80 percent utečencov v Európe sú ekonomickí migranti. A to je pre krajiny, ktoré ich prijímajú, dobré, pretože sú to mladí ľudia, ktorí chcú pracovať a zmeniť svoj život,“ tvrdí prognostik Vladimír Baláž zo Slovenskej akadémie vied. 
     
    Nezamestnanosť na Slovensku klesá v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ pomalšie, ale naopak prudko rastie počet neobsadených pracovných miest, na ktoré nechce nikto nastúpiť. Podľa analýzy spoločnosti Adecco len v roku 2014 vzrástol počet voľných pracovných miest na trojnásobok a koncom októbra minulého roka bolo takýchto miest voľných takmer 33-tisíc.
     
    Celý článok si môžete prečítať TU.
     
    - Reklama -