V Bruseli sa tára, tára a tára, povedal Miloš Zeman. A obul sa aj do USA

    0
    Miloš Zeman, prezident Českej republiky (Autor: Hana Brožková)

    „Som eurofederalista a som stúpenec ďalšej integrácie EÚ. A práve preto kritizujem už dlhšiu dobu absolútnu neschopnosť EÚ plniť svoju základnú funkciu, ktorou je ochrana vonkajších hraníc. Rozpad Schengenu, zavedenie národných hraníc, je veľmi nákladná a zbytočná operácia, ktorá je nutná len vtedy, ak EÚ nesplní svoju základnú úlohu. A, bohužiaľ, tam sa tára, tára a tára. Európska únia sa správa, ako keby migračná kríza neexistovala. Teraz sa trochu prebudila a rozhodla sa, že zavedie európsku pohraničnú stráž v rozsahu 1 500 mužov,“ spochybnil tento počet Zeman, ktorý sa na úvod relácie vyjadril o situácii v Európskej únii.

    „A to, že Taliansko a Grécko nie sú schopné zriadiť hotspoty, tak ja sa pýtam, načo má Taliansko armádu? Načo má Grécko armádu? Tie hotspoty mohli dávno existovať, mohli sa odfiltrovať ľudia, ktorí majú právo na azyl, a ostatní vrátiť späť,“ dodal a zmienil sa o deportácii utečencov. „Doteraz nebol vrátený ani jeden migrant, aj keď spadal do kategórie ekonomických migrantov,“ podotkol.

    Následne uviedol, že predpokladá, že migračná vlna sa tento rok prevalí nielen cez Česko, ale aj cez Slovensko. „Z toho jednoduchého dôvodu, že ak dôjde k uzavretiu nemecko-rakúskych hraníc, čo nemôžete vylúčiť, potom sme tranzitnými krajinami do Nemecka. Ale, samozrejme, Nemecko bude potom týchto ľudí vracať do krajín, z ktorých prišli, ak to budú ekonomickí migranti,“ uviedla česká hlava štátu.

    Celú reláciu si môžete pozrieť TU

    „Keď už nemáme európsku armádu, vytvorme ad hoc jednotky, do ktorých každá členská krajina pošle tisíc vojakov. Tak to máte 28-tisíc vojakov pohraničnej stráže. A pokojne pomáhajme Grékom, Talianom, na ich území, pretože tam prišli a tam majú podľa Dublinského dohovoru zostať, tak tam by sme im mali pomôcť pri budovaní tých hotspotov, registračných stredísk, ale tiež ich potom vracať, pokiaľ možno, z tých krajín prvého záchytu do krajín, odkiaľ prišli,“ povedal vzápätí.

    Politika kvót podľa Zemanovho názoru narúša suverenitu členských štátov. Aj preto mu vadí, že sa česká vláda doteraz nepripojila k žalobe Maďarska a Slovenska proti tejto politike EÚ, a kritizuje ju. „Každý štát má svoj národný záujem, je úplná ilúzia to, že členské štáty stratili vstupom do EÚ svoje národné záujmy. Ide o to tieto záujmy integrovať. Nájsť rozumný kompromis. A nie je to nejaký systém kvót, ktorý nebude fungovať, pretože tí ľudia sa aj tak budú pohybovať po EÚ. A ten spoločný kompromisný záujem všetkých členských krajín EÚ je pevná obrana vonkajšej hranice EÚ,“ dodal. Rozumné by podľa neho bolo urobiť tiež hranicu medzi Tureckom a balkánskymi krajinami.

    „Už som mnohokrát povedal, že migračnú vlnu považujem za organizovanú inváziu. A domnievam sa, že túto inváziu organizuje Moslimské bratstvo. Je to názor, ktorý opieram o rozhovory s niektorými arabskými umiernenými politikmi, ktorí hovorili: Moslimské bratstvo je zastrešujúca organizácia všetkých islamských teroristov. Člen al-Káidy je členom Moslimského bratstva, člen Talibanu je členom Moslimského bratstva. A Moslimské bratstvo sa snaží ovládnuť celý svet,“ povedal Zeman.

    Konflikt na Ukrajine. To bola ďalšia téma, o ktorej sa Zeman vyjadril. „Považujem ho za občiansku vojnu. Som rád, že táto vojna ustala, že je prímerie, že sa viac či menej dodržiavajú Minské dohody. Zdá sa, že to nejaký čas bude mať charakter zamrznutého konfliktu,“ podotkol s tým, že môžeme očakávať migračnú vlnu z Ukrajiny. „Dôvodom bude výrazná ekonomická kríza na Ukrajine, ktorú si nikto z nás neželá, ale ktorá môže byť spojená s problémami typu strata Donbasu alebo korupcia,“ dodal. Podľa neho je preto riskantné pripustiť bezvízový styk.

    Ďalšia otázka smerovala ku konfliktu veľmocí. „Samozrejme, že veľmoci majú tendenciu rozširovať svoje kompetenčné polia, expandovať, zatiaľ mám dojem, že žiadna z týchto expanzií sa nepodarila. Vezmite si iracký konflikt, kde sa hľadali neexistujúce zbrane hromadného ničenia. Ale aby sme nezvádzali všetko len na USA, tak rozpad Líbye spôsobila EÚ, nie Spojené štáty. A preto máme v Líbyi niekoľko vlád a máme tam veľmi silnú expanziu Islamského štátu,“ podotkol k občianskej vojne v Líbyi.

    Podľa Zemana je úplne pochopiteľné, že si vzájomne konkurujú Čína, USA a EÚ. „Môžu sa uzatvárať dočasné partnerstvá, naozaj dočasné, účelové spojenectvá, ale v podstate je potrebné, aby EÚ, ak má byť v tejto súťaži konkurencieschopná, zostala jednotná, integrovaná a aby mala o niečo schopnejšie vedenie, ako má dnes,“ uzavrel český prezident.

    - Reklama -