Už troje veľké noviny z USA napísali: V Sýrii s Putinom prehrávame

    0
    Šéfovia diplomacie Ruska a USA Sergej Lavrov a John Kerry na konferencii o Sýrii (Autor: SITA)

    Amerických spojencov na Blízkom východe podľa Solomona rozdeľuje postoj k silnejúcim vojenským operáciám ruských síl v Sýrii. V dôsledku ich pôsobenia znateľne klesajú akcie sýrskej opozície a naopak, rastie moc prezidenta Baššára Asada. S tým majú problém najmä Turecko, Katar a Saudská Arábia. Naopak Egypt, Jordánsko a Spojené arabské emiráty vyjadrujú ochotu s Moskvou spolupracovať. Izrael verí, že by Rusko mohlo pomôcť, aby proti nemu Irán obmedzil svoje operácie v Sýrii.

    “Z diskusií s našimi ruskými partnermi sme získali dojem, že Moskva sa zameriava predovšetkým na teroristické organizácie. V tomto bode sme zajedno,” cituje Salomon vyjadrenie egyptského ministra zahraničia Sámiha Šukrího a pripomína, že ruský minister zahraničia Sergej Lavrov rokoval náhlivo o Sýrii tiež so svojím náprotivkom zo Spojených arabských emirátov Abdullahom bin Zayed al-Nahyan. “Jordánsko dokonca zriadilo v Ammáne spoločné operačné stredisko s Ruskom, aby tak obe krajiny mohli koordinovať svoju činnosť v Sýrii,” píše Solomon.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    Ako však Solomon pripomína, samotné Spojené štáty obviňujú Moskvu zo sabotáže diplomatického procesu a tvrdia, že sa Rusi namiesto na Islamský štát zameriavajú predovšetkým na pozície umiernenej sýrskej opozície. “Ani arabské vlády všetky bezvýhradne nesúhlasia s ruskými operáciami, napriek ofenzíve v Aleppe a značné civilné obete ich však do značnej miery tolerujú. Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty medzitým avizovali, že sú pripravené vyslať do Sýrie na pomoc koalícii vedenej Američanmi svoje vlastné jednotky,” uvádza Solomon.

    Podľa niektorých amerických politikov však má toto oznámenie iba vyvinúť väčší tlak na Biely dom a “postrčiť” ho k nejakej väčšej akcii. “Turecký prezident Recep Erdogan zase tento týždeň na diaľku pohrozil Obamovej administratíve, keď označil ňou podporované kurdské jednotky za teroristické organizácie. Spoločne so Saudskou Arábiou a Katarom čím ďalej, tým viac dáva aj Turecko najavo svoje znepokojenie nad ruskými vojenskými operáciami v Sýrii. Ako už bolo spomenuté, naopak Izrael, Jordánsko, Spojené arabské emiráty a Egypt s Moskvou spolupracujú. “

    Ruským silám spoločne s Asadovou armádou sa v posledných týždňoch podarilo zatlačiť sýrskych povstalcov až k tureckej hranici. “Mnohé krajiny na Blízkom východe poukazujú na to, že Spojené štáty operovali v Sýrii celé štyri roky a v oblasti vznikol iba chaos. Teraz veria, že prítomnosť Ruska v Sýrii by mohla priniesť potrebný zvrat,” cituje Solomon experta z think tanku The Atlantic Council Faysala Itaniho.

    The Wall Street nie je prvým americkým denníkom, ktorý sa pozastavuje nad nesúladom amerických spojencov na Blízkom východe a stále zložitejšou pozíciou samotných Spojených štátov v očiach mnohých z nich. Pred niekoľkými dňami ParlamentnéListy.sk informovali o texte publikovanom americkým denníkom The New York Times, kde celú situáciu popisoval hlavný spravodajca denníka David E. Sanger. “Americkí predstavitelia sa pomaly zmierujú s tým, že o politické riešenie vzhľadom na úspešnú ofenzívu ruských síl spoločne s armádou prezidenta Asada už nebude záujem, lebo nebude s kým rokovať,” konštatoval Sanger.

    Američania sa podľa Sangera začínajú pomaly s touto skutočnosťou zmierovať. “Rusku sa podarilo úplne zmeniť podobu celého konfliktu. Zrazu má Asad navrch a sýrska opozícia podporovaná Washingtonom je na ústupe. Rusom sa okrem iného podarilo zablokovať cesty, cez ktoré CIA dodávala povstalcom zbrane. Obamova administratíva možno bude musieť prikročiť k plánu B, ktorý predstavuje priamy vojenský zásah. Tomu sa pritom snažil americký prezident od samého začiatku vyhnúť,” uviedol Sanger. Spojené štáty kritizoval za ich riešenie konfliktu v Sýrii tiež odchádzajúci francúzsky minister zahraničia Laurent Fabius. Obamovi vyčítal predovšetkým nedôslednosť, s akou od začiatku konfliktu pristupuje k Asadovi. Americký prezident mal podľa jeho názoru zasiahnuť silou ihneď potom, ako Asad použil chemické zbrane.

    Do tretice o znižujúcom sa vplyve Spojených štátov na dianie v Sýrii píše editor amerického denníka The Washington Post Fred Hiatt. V súvislosti s aktuálnymi mierovými rozhovormi v Mníchove pripomína, že o blížiacom sa mieri hovoril s veľkou nádejou americký minister zahraničia John Kerry už pred tromi rokmi. “Zatiaľ tomu však nič nenasvedčuje. Bývalý veľvyslanec USA Nicholas Burns, ktorý bol prítomný v Mníchove, priznal, že Putin Spojené štáty v Sýrii úplne preľstil. Hovoril o ponížení a prenechaní vedúceho postavenia ruským silám,” poukazoval Hiatt.

    Celý text z The Washington Post je TU

    Hiatt Kerrymu vyčíta jeho vieru, že Irán, Rusko a Asadova armáda príjmu na vec názor zhodný so Spojenými štátmi. “Až príliš často sa nechal od Rusov nútiť ustupovať. Aj po týchto skúsenostiach však vo svojom diplomatickom úsilí nepoľavuje. Na jednej strane je jeho húževnatosť obdivuhodná. Na druhej strane môže falošná predstava o budúcom mieri všetko iba zhoršiť. Treba si však priznať, že takmer všetky možnosti, ktoré mal Obama od začiatku k dispozícii, boli značne riskantné. V každom prípade sa ukazuje, že podobná diplomacia sa Spojeným štátom príliš nevypláca. Dôkazom je aj Severná Kórea, ktorá sa podľa Washingtonu nemala stať jadrovou veľmocou, a napriek tomu sa tak stalo.”

    Kerryho diplomatickému úsiliu nedôveruje ani vojnový veterán z Vietnamu a republikánsky senátor John McCain. “Nezdieľam jeho nádeje na dohodu v Sýrii. Putin totiž praktizuje diplomaciu v službách vojenskej agresie. Jediná vec, ktorá sa zmenila v súvislosti s ambíciami ruského prezidenta, je to, že sú ešte omnoho väčšie. S jedlom jednoducho rastie chuť,” cituje Hiatt McCaina.

    - Reklama -