Ako vám môžem veriť? Erdogana podráždila podpora Kurdov zo strany USA. A Putin to ešte priklincoval

    0
    Vladimír Putin a Recep Tayyip Erdogan (Autor: SITA)

    Ankara sa však už nemôže spoľahnúť ani na amerických spojencov, ktorí tiež podporujú Kurdov v severnej Sýrii. The Guardian píše, že Turecko je „chytené v pasci“ a Erdogan môže na vzniknutú situáciu reagovať tak, že môže ísť proti Rusku aj proti USA a výsledkom môže byť začiatok vojenskej operácie v regióne, ktorá povedie ku „katastrofickému rozšíreniu sýrskeho konfliktu“.

    Na osobné pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina otvorila v stredu v ruskom hlavnom meste svoju kanceláriu Strana demokratickej jednoty (PYD). Ide o kurdskú politickú organizáciu na severovýchode Sýrie, ktorú Ankara považuje za teroristickú. „Naším cieľom je prostredníctvom tohto úradu získať podporu pre kurdskú enklávu v Sýrii,“ povedal Abdulsalam Ali, kurdský veľvyslanec v Moskve, ktorý je členom PYD.

    Guardian poukazuje, že Turecko považuje otvorenie zastupiteľských úradov v Moskve, kde budú prítomní ruskí diplomati, za „úmyselnú provokáciu“ a súčasť rozsiahleho plánu na rozšírenie ruského vplyvu v regióne. V očiach Ankary sa tak Putin snaží pomstiť za zničenie ruského vojenského lietadla.

    Tieto udalosti sa okrem iného odvíjajú aj na pozadí rastúcej konfrontácie medzi Moskvou a Washingtonom vo vojne o vplyv na sýrsko-tureckej hranici. Spojené štáty podporujú sýrskych Kurdov v boji proti Islamskému štátu a Moskva sa snaží zabrániť Západu a jeho spojencom zvrhnúť režim sýrskeho prezidenta Baššára Asada.

    Podľa vyhlásenia Ankary je sýrska Strana demokratickej jednoty spojencom Kurdskej strany pracujúcich (PKK), ich dlhoročného nepriateľa. Rovnako ako Turecko, tak aj Spojené štáty považujú PKK za teroristickú organizáciu, ale sýrski Kurdi ňou, podľa Washingtonu, nie sú. Moskva uznáva ako legitímne obe organizácie.

    Turecko je tiež pod tlakom, ktorý vyplýva zo zvyšujúcich sa úspechov sýrskych vládnych síl v Sýrii, podporovanými ruským letectvom. Výsledkom je zvýšenie počtu utečencov smerujúcich k tureckej hranici, prečo európske krajiny vytvárajú ešte väčší tlak na Ankaru.

    Dospelo to až k tomu, že rozzúrený turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, „obkľúčený zo všetkých strán“, obrátil hnev proti svojmu spojencovi potom, čo sa americkí vysokí úradníci stretli v sýrskom meste Koban s Jednotkami ľudovej obrany, vojenského krídla strany sýrskych Kurdov.

    „Ako vám (Spojeným štátom) môžeme veriť? Som vaším spojencom ja alebo teroristi v Kobanim” pýtal sa rozhorčený turecký vodca. „Je možné, že Turecko sa pripravuje na novú vojenskú operáciu proti Kurdom operujúcim na severe Sýrie jednak v rozpore s Ruskom, rovnako tak aj so Spojenými štátmi. Bol by to príznak zúfalstva Erdogana a naštartovanie katastrofálneho rozšírenia sýrskeho konfliktu,“ ukončil svoj článok Simon Tisdall z britského portálu The Guardian.

    Celý článok v angličtine TU.

    - Reklama -