Putinov cieľ? Ovládnutie východného Stredomoria a pokračovanie v strategických ambíciách Ruska od čias Kataríny Veľkej, tvrdí diplomatka

    0
    Ruský minister obrany Sergej Šojgu (Autor: SITA)

    Podľa Jany Hybáškovej, ktorá pôsobila ako veľvyslankyňa EÚ v Iraku, má sunnitsko-šiitský spor obrovskú dynamiku a je nesmierne nebezpečný. „Prejavuje sa vo vnútri Iraku práve od čias americkej invázie. Prejavuje sa, samozrejme, aj v konflikte v Sýrii, pretože koniec koncov režim Bašára Asada sa dá pričleniť k tým šiitským hnutiam, hoci je to salafistický režim, podporovaný Iránom,“ povedala Hybášková.

    Klasický šiitsko-sunnitský „prúser“ pretrváva podľa diplomatky aj v Jemene a Bahrajne. „Je málo známe, že viac ako 40 percent populácie v Kuvajte sú šiiti a Kuvajťania sa snažia toto rozloženie nejako vybalansovať,“ uviedla a dodala, že veľmi podobná situácia je aj v Saudskej Arábii, ktorá je tiež šiitská.

    „Bohužiaľ, sa táto súčasná polarizácia ešte viac vyhrocuje kvôli prezidentovi Putinovi, ktorý sa v zásade stavia na šiitskú stranu. Ja si myslím, že okrem nevyhnutnej stabilizácie Sýrie a Iraku, čo si naozaj neviem predstaviť, že by bolo možné stabilizovať Sýriu bez Iraku, je tým základným imperatívom celého západného spoločenstva urobiť absolútne všetko pre to, aby sme zabránili konečnému sunnitsko-šiitskému konfliktu. Pretože ten by stál ľudstvo milióny a milióny ľudských životov,“ povedala pre týždenník Echo Jana Hybášková.

    Čo sa týka ruskej intervencie v Sýrii, diplomatka sa domnieva, že „okrem posilňovania pozície prezidenta, ktoré je v súčasnosti potrebné vzhľadom na rozbitú a rozpadajúcu sa ruskú ekonomiku, je Putin klasickým pokračovateľom strategických ambícií Ruska už od čias Kataríny Veľkej“.

    Rusko sa podľa nej opakovane usiluje o ovládnutie východného Stredozemia a Sýria je miestom, kde má Rusko veľkú námornú základňu a stotisíc mužov na zemi. „Takže Rusku sa do veľkej miery darí napĺňať ten svoj historický strategický cieľ – kontrolovať za použitia diplomacie aj sily územie východného Stredozemia,“ skonštatovala bývalá veľvyslankyňa EÚ v Iraku Jana Hybášková.

    - Reklama -