Šéfredaktor známeho týždenníka obhajuje médiá a sťažuje sa na čitateľov. Vraj ho obviňujú, že je idiot a milovník Židov

    0
    Ilustračné foto: Novinári na tlačovej besede (Autor: europarl.europa.eu, tan)

    Nemecko podľa Brinkbäumera žije v dôsledku masívnej migračnej vlny v napätej až hysterickej atmosfére, pre ktorú do značnej miery utrpela dôveryhodnosť médií. „Získať späť dôveru čitateľov si bude vyžadovať veľa úsilia zo strany novinárov, ale čiastočne aj zo strany samotných čitateľov. Incidenty, ktoré sa odohrali v posledných týždňoch v súvislosti s utečencami, ukázali, že hlavný problém médií sa týka ich verejného obrazu. Na protestnom zhromaždení proti moslimským imigrantom bol napadnutý televízny štáb. Novinárom z Berliner Zeitung sa zase vyhrážali pre reportáže o údajne znásilnenej trinásťročnej ruskej dievčine,“ píše šéfredaktor.

    Brinkbäumer pripomína, že imidžu médií neprospelo ani zrušené pozvanie regionálnej televíznej stanice SWR zástupcom protiimigračnej Alternative für Deutschland na žiadosť vládnej sociálnej demokracie. Nezávislá novinárka pracujúca pre verejnoprávnu WDR zase v istej televíznej šou vyhlasovala, že bola spolu s kolegami nabádaná, aby v prípade prisťahovaleckej politiky informovali verejnosť v súlade s postojmi, ktoré zastáva vláda. „Tiež magazín Der Spiegel bol niektorými svojimi čitateľmi kritizovaný za údajne neobjektívnu žurnalistiku. Jeden z našich čitateľov, ktorý mal náš časopis predplatený už 30 rokov, nás obvinil z nekritického informovania a v zaslanom emotívnom liste padali aj slová o tom, že sme idioti a milovníci Židov,“ sťažuje sa Brinkbäumer.

    Brinkbäumer ďalej konštatuje, že jedným z hlavných dôvodov, prečo ľudia stále menej veria médiám, sú silvestrovské udalosti v Kolíne nad Rýnom. Šéfredaktor Spiegelu naráža na skutočnosť, že väčšina médií niekoľko dní po hromadných incidentoch, ako okrádanie a v niektorých prípadoch aj znásilňovanie nemeckých žien zo strany migrantov, situáciu ignorovala. „Výsledkom je, že už 40 percent Nemcov médiám neverí. Ďalším dôvodom je však všeobecne rozšírená hystéria a rozdelenie spoločnosti, keď nad faktmi víťazia prehnané emócie,“ usudzuje Brinkbäumer. Osobne považuje za potrebné vyvinúť zvláštne úsilie na opätovné získanie dôveryhodnosti. „V prvom rade sa nesmieme nechať vyviesť z rovnováhy a znížiť sa na úroveň pouličných krikľúňov. Solídna žurnalistika si vyžaduje jasné myslenie a pokoj,“ tvrdí.

    Celý článok v angličtine TU

    „Rovnako tak by sme mali vedieť priznať svoje chyby a vysvetliť všetko čitateľom. Dôležité je s nimi tiež otvorene komunikovať a prijímať ich kritiku. V tomto bode iste môže pomôcť zmysel pre humor. Tiež je potrebné prijať fakt, že užívatelia sociálnych médií sa dnes už sami podieľajú na výrobe správ a sledovaní udalostí,“ pripúšťa Brinkbäumer, ale zároveň upozorňuje na riziká publikovania na Facebooku alebo na Twitteri. „Užívatelia sociálnych médií často vnímajú len názory, s ktorými sa stotožňujú. Potom nám hrozí, že sa pri sebautvrdzovaní o správnosti svojich názorov nechajú príliš uniesť a časom prehliadnu svoju nenávisť a iracionalitu,“ konštatuje nemecký novinár a dodáva, že neexistuje nič ako „mainstreamové médiá, ako sa niekedy hanlivo hovorí.

    V závere svojho komentára Brinkbäumer obhajuje prácu redakcie Spiegelu a tvrdí, že magazín pracuje úplne nezávisle. „Nemôžeme si dovoliť len tak chrliť neoverené informácie. Všetky publikované články sú podrobené prísnemu procesu hodnotenia a podieľajú sa na ňom redaktori, editori, právnici a ďalší experti. Naši redaktori sa okrem toho pravidelne zapájajú do internetových diskusií pod článkami. Zastávame všetci spoločne názor, že sa musíme snažiť problematike porozumieť a nie sa na ľudí utekajúcich pred vojnou pozerať zvrchu. Na druhej strane som presvedčený, že nemôžeme zamlčovať a prehliadať chyby nemeckej vlády, jednotlivých politických strán i celej Európskej únie, pokiaľ ide o stratu kontroly nad súčasnou situáciou,“ uzatvára šéfredaktor prestížneho nemeckého magazínu.

    - Reklama -