EÚ je unavená z Británie. Kedy pohár trpezlivosti nadobro pretečie?

    0
    Bývalý predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz (Autor: SITA)

    Európski štátnici sú už unavení snahou Veľkej Británie diktovať si podmienky. Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz sa vyjadril, že neraz už počul návrhy, podľa ktorých si má Británia ísť po svojom.

    Schulz prednášal na pôde London School of Economics, kde niekoľkokrát naznačil, že špičkám EÚ dochádza s Britmi trpezlivosť. EÚ podľa neho potrebuje politické a hospodárske skúsenosti Británie, ak má zachovať existujúci svetový poriadok.

    „To je dôvod, prečo som silným zástancom zotrvania Veľkej Británie v EÚ. A to napriek tomu – priznávam na rovinu – že Briti často skúšajú našu trpezlivosť a dobrú vôľu svojimi neustálymi požiadavkami,“ povedal Schulz.

    „Nárokujú si. Tvrdo tlačia. Trvajú na svojom. Jednoducho to nechcú nechať tak. Mnoho z mojich kolegov za zatvorenými dverami hovorí: Nezastavuj lavínu. Ak Briti chcú odísť, nechaj ich,“ dodal.
    Podotkol však, že nechce nechať Britániu vystúpiť z EÚ len na základe toho, že vyjsť s ňou je mnohokrát frustrujúce. Britániu vidí ako prostriedok budúcej veľkosti Európskej únie.

    Ak chce Veľká Británia pretvoriť EÚ na viac demokratický a menej byrokratický systém, je to podľa Schulza jedine dobre, mala by si však dávať pozor, aby jej snahy neboli na škodu ostatným členským krajinám.

    „Európsky parlament podporuje všetky návrhy, ktoré spravodlivo riešia skutočné problémy, ktoré môžu vzniknúť zo slobody pohybu – kým ich následkom nie je diskriminácia a podkopanie európskych hodnôt.“

    Dôležité je zotrvať v tom spoločne, pretože jedine spoločne môžeme pokračovať. Zdôraznil však aj problémy, s ktorými bude Británia v prípade svojho odchodu z EÚ zápasiť. Hneď prvým je vyššia náchylnosť k tomu, že sa britský slobodný trh nechá ľahšie ovplyvniť ekonomickou krízou, negatívny dosah by sa odrazil aj na britskej zamestnanosti, mzdách a platoch. „Polovica obchodu Británie prebieha s Európskou úniou! Odchod z EÚ by bol zlý pre platy aj pre prácu. Kým zotrvanie v nej je dobré pre prosperitu a bezpečnosť. Niektoré veci sú jasné,“ prezradil Schulz.

    Celý text nájdete TU.

    - Reklama -