Dosť bolo plytvania potravinami. Francúzi majú ako prvý národ na svete zákon, ktorý má zamedziť supermarketom, aby mrhali jedlom

    0
    Potraviny v obchode, mäsové výrobky (Autor: SITA)
    Už žiadne vyhadzovanie potravín. Paríž dal tomuto mrhaniu jedlom raz a navždy stopku. Francúzsky senát prijal od vlaňajška prerokúvaný zákon, podľa ktorého majú supermarkety a veľké obchodné reťazce s potravinami zakázané vyhadzovať jedlo blížiace sa k minimálnemu dátumu trvanlivosti. 

    Nakŕmia milióny

    Namiesto toho, aby vyšli tieto často stále konzumovateľné potraviny navnivoč, majú ísť na charitatívne účely. Nový zákon zaručuje, že sa napríklad trvanlivé konzervy či iné potraviny, ktoré vydržia, dostanú do potravinových bánk, keď už sa blíži dátum ich spotreby a stále nie sú predané. Charitatívne organizácie by tak boli ročne schopné zabezpečiť milióny porcií jedla pre ľudí, ktorí nemajú čo jesť. 
     
    Zákon je výsledkom kampane, ktorú viedli od vlaňajška francúzski spotrebitelia, bojovníci proti chudobe a tí, ktorí sú proti mrhaniu jedlom. Kampaň viedla k úspešnej petícii a v decembri minulého roka prešiel zákon v parlamente. Tento rok sa dočkal aj odobrenia v senáte. Iniciátori tohto kroku dúfajú, že sa ich nápad rozšíri aj za hranice Francúzska a podarí sa podobnú legislatívu uplatniť aj v ostatných krajinách EÚ. 

    Charita alebo pokuty či basa

    Francúzi idú týmto krokom najmä proti supermarketom. Zákon sa vzťahuje na všetky prevádzky, ktorých predajná plocha zaberá viac ako 400 metrov štvorcových. Všetky takéto obchody s potravinami budú musieť podpísať zmluvy s charitatívnymi organizáciami alebo budú čeliť tvrdým postihom. Za porušenie zákona proti mrhaniu potravinami hrozí obchodníkom pokuta 75 000 eur alebo dva roky väzenia. 
     
    Podľa šéfa Banques Alimentaires (siete francúzskych potravinových bánk) Jacquesa Baileta je krok francúzskych zákonodarcov „pozitívny a veľmi dôležitý symbol“. Podľa neho to len zvýši narastajúci trend spolupráce medzi supermarketmi a potravinovými bankami, ktoré zase spolupracujú s charitami. 
     
    „Najdôležitejšie je to, že budeme schopní zvýšiť kvalitu a rôznorodosť jedla, ktoré distribuujeme. Čo sa týka obsahu živín, chýbajú nám momentálne potraviny ako mäso, ovocie a zelenina. Tento zákon nám, dúfajme, umožní dostať sa aj k týmto produktom,“ uviedol pre denník The Guardian Jacques Baliet, riaditeľ siete francúzskych potravinových bánk Banques Alimentaires. 

    Vinní sú aj zákazníci 

    Supermarkety však nie sú jediní vinníci toho, že sa vo Francúzsku ročne vyhodí viac ako 7 miliónov ton potravín, ale až 67 % z tohto obrovského množstva majú na svedomí práve zákazníci veľkých obchodných reťazcov. Za 15 % vyhodeného jedla sú potom zodpovedné reštaurácie a iba za 11 % obchody. Na celom svete sa ročne vyhodí 1,3 miliardy ton potravín.
     
    - Reklama -