Vyhlásiť za extrémistickú a monitorovať. Takto by sa malo pristupovať k strane, ktorá ide proti Merkelovej, myslí si nemecký vicekancelár

    0
    Demonštrácia proti imigrantom (Autor: SITA)

    Vyjadrenie nemeckého vicekancelára vyvolalo v Nemecku rozruch pre jeho podobnosť s nacistickým zmocňovacím zákonom z roku 1933. Zákonom sa vtedy rušili všetky politické strany v krajine, pravdaže okrem nacistickej. 

    Vicekancelár Gabriel pre Bild konštatoval, že „existujú veľké pochybnosti ohľadom toho, či chce AfD hájiť slobodný demokratický poriadok republiky“.

    Zbrane na imigrantov?

    Frauke Petryová, líderka AfD, sa pre nemecké noviny Mannheimer Morgen minulú sobotu vyslovila za to, aby nemecké jednotky, ktoré strážia hranice, urobili všetko pre to, aby zabránili nelegálnemu prechodu (migrantov), a to dokonca aj s použitím zbraní“. „Tak je to totiž v zákone,“ povedala Petryová.

    Keď sa redaktor denníka spýtal, či si predsedníčka AfD skutočne myslí, že súčasťou nemeckej legislatívy je aj príkaz strieľať, Petryová vysvetlila svoje tvrdenie takto: „Nedala som príkaz strieľať. Ani ja si to neprajem. Ozbrojená sila je tá posledná možnosť. Potrebujeme dôkladné kontroly, aby sme zabránili veľkému množstvu migrantov v ilegálnom prechádzaní hraníc,“ uviedla Petryová. 

    Znepokojujú

    Doposiaľ mimoparlamentná Alternatíva pre Nemecko pomaly ale isto v prieskumoch stúpa, pričom v poslednom z nich dosiahla už 13 percent. AfD zatiaľ nepredstavuje hlavného vyzývateľa pre Merkelovej kresťanských demokratov, tým sú stále proimigrační Sociálni demokrati, „alternatíva“ však predsa len začína spôsobovať tradičným nemeckým politikom vrásky na tvári. Mnohí „kresťanskí demokrati“ a socialisti sa dokonca odmietajú zúčastňovať televíznych debát, na ktoré sú pozvaní aj predstavitelia AfD.

    Kto porušuje ústavu?

    Bojkot proti AfD nie je teda ničím novým, avšak výzvy na to, aby nemecké bezpečnostné zložky monitorovali politickú stranu dosahujúcu v predvolebných prieskumoch 13 percent ako extrémistickú, sú bezprecedentné. Nemeckí právni experti sa pritom nedávno vyjadrili, že je to práve Merkelovej „otvorená“ imigračná politika, ktorá porušuje nemeckú ústavu.

    Členovia AfD, ako aj protiislamistického hnutia Pegida preto stále častejšie citujú článok 4 ods. 20 nemeckej ústavy, ktorý hovorí, že: „Všetci Nemci majú právo na odpor proti komukoľvek, kto sa bude snažiť o zrušenie ústavného poriadku“. Obe zoskupenia pritom dávajú svoju nevôľu Merkelovej pravidelne pociťovať.

    Takto „vítali“ prívrženci Pegidy a AfD Angelu Merkelovú v Neubrandenburgu

    Nemecko za minulý rok prijalo viac ako 1,1 milióna imigrantov. Ranou pre imigračnú politiku Kresťanskodemokratickej únie Angely Merkelovej, ktorá dlhodobo klesá v prieskumoch verejnej mienky, boli najmä silvestrovské masové sexuálne útoky v Kolíne nad Rýnom. Súčasná imigračná kríza a zhoršujúca sa bezpečnostná situácia v krajine naopak zvyšuje preferencie euroskeptickej Alternatívy pre Nemecko.

    - Reklama -